Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Jimmy Alund zoekt de concurrentie in Amerika

alund_usa_p

Na zes opeenvolgende Europese Pro Stock-titels zoekt Jimmy Alund volgend jaar de sterkst mogelijke concurrentie op. Van maart tot en met juni rijdt de Zweed met zijn eigen Pontiac GTO vier wedstrijden in de Amerikaanse NHRA Full Throttle Drag Racing Series.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Jimmy Alund maakte in 2003 zijn entree in de Pro Stock klasse en reikte in zijn debuutjaar meteen tot de tweede plaats in het FIA Europees Kampioenschap. In de jaren daarna domineerde de Zweed de klasse en behaalde maar liefst zes keer op rij de titel. Niet alleen beschikte Alund over goed materiaal maar dit in combinatie met zijn superieure reactietijden maakten de Zweed nagenoeg onklopbaar.

alund_usa_a1

Bij het ophalen van een nieuwe auto of motor kwam Alund in de afgelopen jaren al eens in Amerika in actie. Dit beperkte zich echter tot wat kwalificatieruns om auto en motor alvast af te stellen voordat deze naar Europa zouden worden verscheept. Voor 2010 liggen de zaken anders. Alund zal zijn FIA EK-titel niet verdedigen en brengt zijn Pontiac GTO in Amerika aan de start. In de periode van 25 maart tot 13 juni zal Alund aan vier wedstrijden in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series meedoen. Pro Stock is in Amerika de klasse met de kleinste onderlinge marges waarbij het verschil tussen de eerste zestien vaak niet meer bedraagt dan 0,08 seconden! Voordat de regerend Europees kampioen in Amerika aan de start verschijnt, zal de motor in zijn Pontiac GTO bij zijn vaste motorleverancier Bob Ingles nog een update ondergaan.

alund_usa_bo

Na de wedstrijd half juni wordt de Pontiac snel teruggehaald naar Europa. Eind juli staat het Veidec Festival in Mantorp Park (Zweden) op het programma en bij deze derde wedstrijd in het FIA Europees Kampioenschap mag Alund wegens sponsorbelangen niet ontbreken. Vervolgens rijdt de Zweed ook de laatste twee FIA EK-ronden in Duitsland (Hockenheim) en Engeland (Santa Pod). Omdat Alund door zijn Amerika-avontuur de eerste twee races van het Europees Kampioenschap moet laten schieten zit een zevende titel er in 2010 nog niet in.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet