Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: American Dream Lex Joon krijgt vervolg?

pom_na_joon_lineup

Het hoeft niemand te verbazen als de American Dream van Lex Joon in 2010 een vervolg krijgt. Zijn MPM Top Fuel dragster overwintert in de buurt van Los Angeles en aangezien de start van het NHRA-seizoen vlakbij LA in Pomona plaatsvindt en Joon zijn American Dream nog niet voor 100% heeft gerealiseerd, ligt deelname in Pomona voor de hand. Momenteel wordt, ook in Amerika, hard gewerkt aan een Amerikaanse seizoensstart voor de Nederlander.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Na Las Vegas stond vorige week in Pomona de tweede NHRA Full Throttle Drag Racing Series-wedstrijd van Lex Joon’s American Dream Tour op het programma. Na de eerste kwalificatierun bezette de Nederlander in een veld van 24 rijders de 13de positie. In de tweede kwalificatiepoging driftte de MPM Top Fueler richting de zijkant van de baan en toucheerde net voor het 1000-voet meetpunt de muur. Omdat de auto de baanafzetting net voor de finish had geraakt werd de tijd van de Nederlander (3,952 seconden, goed voor de 14de kwalificatieplaats) ongeldig verklaard. Nadat de auto volledig was gecheckt bleek er geen schade te zijn. Om de rechtuit stabiliteit te verbeteren werden op advies van een Amerikaanse chassisbouwer wel enkele aanpassingen gedaan.Bij de derde kwalificatierun op zaterdagochtend bood de baan te weinig grip waardoor de MPM Top Fueler ‘up in smoke’ ging en de tijd bleef stilstaan bij 6,587 seconden. De vierde en laatste kwalificatierun stond voor het eind van de zaterdagmiddag gepland. Door oponthoud was het al donker toen Joon de baan op mocht. Om een plaats bij de eerste zestien af te dwingen had het team voor een scherpe afstelling gekozen maar door het lange wachten waren de omstandigheden inmiddels zodanig veranderd dat de gekozen set-up niet meer werkte. Joon moest kort na de start even van het gas maar bij het opnieuw intrappen van het gaspedaal vloog de koppakking eruit. Motor en cockpit werden in een grote vuurzee gehuld wat in het donker een spectaculair beeld opleverde. (voor foto zie www.dragracingonline.com)

Gelukkig bleef de schade beperkt tot een geschroeide nekband, wat kleine onderdelen en enkele verschroeide draden. Blower, motor, drijfstangen en zuigers bleven onbeschadigd. De run ging echter wel verloren en daarmee was plaatsing voor de eliminaties mislukt. Overigens was de op vrijdag gereden 3,952 seconden achteraf gezien de 14de tijd van het gehele veld. Uiteraard was Joon teleurgesteld dat hij zich na Las Vegas opnieuw niet voor de eliminaties had kunnen plaatsen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet