Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Europese rijders in Las Vegas uitgeschakeld

zo_opening

De drie overgebleven Europese Top Fuel-rijders zijn in Las Vegas in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Het MPM-team van Lex Joon kreeg voor aanvang van het evenement de prijs voor ‘best appearing crew’ uitgereikt, een leuke opsteker na de teleurstelling van het niet halen van de eliminaties.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Lex Joon was daarmee de eerste die, nog voordat er een Top Fueler had gereden met een trofee naar huis ging. Uiteraard had de Nederlander liever aan de start van de eerste eliminatieronde gestaan maar helaas zat het tijdens de tweede kwalificatiedag niet mee.

zo_joon

Wel van de partij waren Thomas Nataas (8ste kwalificatiepositie), Urs Erbacher (13de kwalificatiepositie) en Stig Neergard (14de kwalificatiepositie).

zo_nataas
Thomas Nataas heeft meteen wielspin

Nataas moest als eerste de baan op en had daarbij als tegenstander Doug Kalitta. Direct na de start verloor de Noor grip waarna de burst panel eruit klapte en Nataas zonder aandrijving naar de finish rolde.

za_neergard
Stig Neergard kon niet op gelijke hoogte blijven met Antron Brown

Neergard moest het opnemen tegen Antron Brown. Na 100 meter viel het motorvermogen van de Deen plotseling weg en moest hij machteloos toezien hoe Brown naar de overwinning reed.

zo_erbacher
Urs Erbacher haalde het niet tegen Tony Schumacher

Als laatste was Erbacher aan de beurt. De Zwitser had met Tony Schumacher een wel zeer zware tegenstander. Erbacher zette een tijd van 4,02 seconden op de klokken maar dat was lang niet voldoende om de leider in de tussenstand en regerend kampioen (3,84 seconden) te verrassen. Daarmee waren alle vier Europese Top Fuel-rijders uit de strijd en kunnen de Amerikanen het weer onderling gaan uitmaken wie in Vegas met de jackpot naar huis gaat.

Joon, Nataas, Neergard en Erbacher hebben met hun tijdens de kwalificaties gereden tijden een keurig visitekaartje afgegeven waardoor de Amerikanen de Europese rijders niet meer zullen onderschatten. Zeker gezien het feit dat de Amerikaanse teams al aan hun 23ste wedstrijd van het seizoen bezig zijn en de Europese rijders nauwelijks over enige ervaring beschikken met deze ten opzichte van Europese banen totaal afwijkende omstandigheden. Over twee weken in Pomona gaan de Europeanen het opnieuw proberen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet