Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ashley Force lost Robert Hight af

memphis_force_a

Met een plaats in de halve finale scoorde Ashley Force in Memphis net voldoende punten om de leiding in de tussenstand over te nemen van teamgenoot Robert Hight. De winst bij de Funny Cars ging uiterst verrassend naar Jeff Arend. Bij de Top Fuelers vergrootte Tony Schumacher zijn voorsprong al moest de regerend kampioen het in de finale afleggen tegen Morgan Lucas. Bij de Pro Stockers greep Jason Line zijn laatste kans en schoof met een overwinning op naar plaats twee.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings, NHRA


Na de regen van zondag kon er uiteindelijk pas in de loop van maandag in Memphis een begin worden gemaakt met de eliminaties. Bij de Funny Cars werd Robert Hight, de leider in de tussenstand van de ‘Countdown to 1’ al in de kwartfinale uitgeschakeld door Ron Capps. Aan de andere kant van de eliminatieladder fungeerde Jeff Arend als stoorzender in de puntenjacht van de titelkandidaten.

memphis_arend
Jeff Arend

In de eerste ronde klopte Arend Jack Beckman, de nummer vier in de tussenstand, om vervolgens in de halve finale Ashley Force het nakijken te geven. De rijder van Kalitta Motorsports moest het vervolgens in de finale opnemen tegen Tony Pedregon, voor Memphis de nummer vier in de tussenstand. Met een zege kon Pedregon het gat naar de twee Team Force-rijders helemaal dichten maar ook hier verstoorde Arend de droom door onbedreigd naar de zege te rijden. In de tussenstand heeft Ashley Force nu drie punten voorsprong op teamgenoot en zwager Robert Hight. Pedregon volgt op 23 punten van Hight. Voor Arend en Kalitta Motorsports was het een emotionele overwinning. De laatste zege van Arend dateerde alweer uit 1996 en voor Kalitta Motorsports was het de eerste overwinning nadat Arend medio vorig jaar de plaats in de DHL Funny Car overnam was de verongelukte Scott Kalitta, de zoon van teameigenaar Connie Kalitta.

Zware crash
De eerste eliminatieronde werd bij de Funny Cars ontsierd door een zware crash van de tweede auto van het Levi, Ray & Shoup team van Tim Wilkerson, bestuurd door diens zoon Daniel Wilkerson. Tijdens zijn run tegen Ron Capps brak eerst het rechter achterwiel af, direct daarop gevolgd door het linker achterwiel. Stuurloos schoot de Ford Mustang met hoge snelheid vlak achter Capps langs frontaal tegen de muur. De vele na het verongelukken van Eric Medlen en Scott Kalitta verplichte aanpassingen aan het chassis van de Funny Cars deden hun werk want ondanks de harde impact met de muur kon Daniel ongedeerd uitstappen.

memphis_wilkerson_1

memphis_wilkerson_2

memphis_wilkerson_3
Foto's NHRA
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet