Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: MPM Top Fueler op weg naar Amerika

mpm_fueler_usa_1

Terwijl zijn Europese collega’s op Santa Pod in de weer waren bij de European Finals werd in Zaandam koortsachtig gewerkt om de MPM Top Fueler van Lex Joon, alle reserveonderdelen en het veelal speciale gereedschap over te laden in de container die de bijzondere inhoud richting Amerika moest vervoeren.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en eigen foto’s


Eind oktober staat Lex Joon als eerste Nederlander in de geschiedenis aan de start van een wedstrijd voor het NHRA kampioenschap. De NHRA Full Throttle Drag Racing Series wordt algemeen beschouwd als de sterkste dragrace-competitie ter wereld. Als FIA Europees Top Fuel Kampioen van 2005 gaat Lex Joon het in Las Vegas en Pomona opnemen tegen mannen als Tony Schumacher, Larry Dixon, Doug Kalitta, Antron Brown, Brandon Bernstein en al die andere grote Amerikaanse sterren.

mpm_fueler_usa_2

Kort na de NitrOlymp’X op Hockenheim ging eind augustus, mede door toedoen van zijn jarenlange trouwe hoofdsponsor MPM, het licht op groen en werd de lang gekoesterde droom van de ambitieuze Lex Joon werkelijkheid. De reeds in gang gezette voorbereidingen werden in verhoogd tempo voortgezet. Omdat het MPM-team met de eigen auto in Amerika wilde aantreden was het eerst van belang om de dragster, alle reserveonderdelen en gereedschappen op tijd aan de andere kant van de oceaan te krijgen. Half september werd de container geladen en vertrok richting de haven.

mpm_fueler_usa_3

mpm_fueler_usa_4

mpm_fueler_usa_5

Inmiddels is het vrachtschip met de 8.000 pk sterke Top Fueler aan boord de oostkust van Amerika gepasseerd en via het Panamakanaal op weg naar Los Angeles. Eenmaal aan land gaat de container richting de werkplaatsen van Del Worsham Racing. Voordat Del Worsham eind vorig jaar overstapte naar Alan Johnson-Al Anabi Racing kwam deze ervaren Funny Car-piloot jarenlang in actie met een eigen team dat hij runde met zijn vader Chuck. Ondanks het stopzetten van de eigen activiteiten werden de werkplaatsen en vrachtwagens aangehouden en daar wordt door Lex Joon Racing nu dankbaar gebruik van gemaakt. Enkele vooruitreizende monteurs van Lex Joon zullen ter plaatse de MPM Top Fueler weer raceklaar maken waarna één van de fraaie truck/trailer-combinaties van Del Worsham Racing de dragster en alle benodigde spullen naar Las Vegas zal vervoeren. De Del Worsham-trailer zal ook in Pomona als onderkomen dienen. Inmiddels gaan in Zaandam de voorbereidingen onverminderd verder.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet