Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Robert Hight ‘Full Throttle’ naar de leiding

nhra_countdown_hight_a
Robert Hight (foto NHRA)

De NHRA Full Throttle Drag Racing Series is in een beslissend stadium aangeland. De ‘Countdown to 10’ is voltooid en inmiddels hebben de rijders er twee van de zes wedstrijden van de ‘Countdown to 1’ opzitten. Grote winnaar is op dit moment Robert Hight die zich vanuit een kansloze tiende positie met twee zeges wist op te werken en nu de leiding bij de Funny Cars in handen heeft.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en NHRA


Om de beslissingen in de titelstrijd zo lang mogelijk uit te stellen is de NHRA, in navolging van NASCAR een paar jaar geleden overgestapt op het Countdown principe. Na 18 wedstrijden wordt de tussenstand opgemaakt en kan alleen de toptien nog aanspraak maken op de titel (Countdown to 10). Tevens worden de onderlinge puntenverschillen teruggebracht waarbij de leider in de tussenstand een voorspong krijgt op nummer twee van dertig punten en elke plaats lager recht geeft op tien punten minder. In zes wedstrijden wordt vervolgens de titelstrijd beslist (Countdown to 1).

nhra_countdown_pedregon
Cruz Pedregon

Nieuwe Funny Car kampioen
Grootste verrassing was uiteraard dat regerend Funny Car kampioen Cruz Pedregon zich met een elfde plaats in de tussenstand niet voor de ‘Countdown to 1’ wist te plaatsen. De wijze waarop dit gebeurde deed het nodige stof opwaaien. Robert Hight klopte tijdens de 18de en laatste race van de ‘Countdown to 10’ in een rechtstreeks duel zijn teambaas John Force en plaatste zich daardoor ten koste van Cruz Pedregon als tiende net voor de Countdown. De verwijten van ‘doorgestoken kaart’ lagen voor het oprapen maar de NHRA-officials konden daarvoor na bestudering van de data van beide auto’s geen aanwijzingen vinden. Het hele gebeuren leidde bijna tot een handgemeen tussen John Force en Tony Pedregon, de broer van Cruz.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet