Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Winst en titelprolongatie voor Andy Carter en Jimmy Alund

no_tf_joon_n

Met een overwinning bij de NitrOlymp’x heeft Andy Carter zijn Top Fuel-titel geprolongeerd. Datzelfde deed Jimmy Alund bij de Pro Stockers waarbij de Zweed zich nu al voor het zesde opeenvolgende jaar FIA Europees kampioen mag noemen. Mats Eriksson schreef in Hockenheim geschiedenis door met 6,096 seconden als eerste Pro Mod in Europa de 6,1 seconden barrière te doorbreken. De Nederlanders kenden tijdens de NitrOlymp’x weinig geluk. Gert-Jan Laseur redde de vaderlandse eer door de klasse Super Twin Top Gas met overmacht op zijn naam te schrijven. In Hockenheim sneuvelde ook nog een wereldrecord. Tijdens de Nightshow legde Eric Teboul met zijn rocketbike de ¼ mijl af in 5,27 seconden en 404 km/u, de allersnelste run ooit op twee wielen gereden.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


In de Top Fuel klasse was de vierde en laatste kwalificatieronde op zaterdagmiddag het hoogtepunt van het weekend. Per run wisselde de volgorde waarbij op het laatste moment pas duidelijk werd wie zich voor de eliminaties zouden plaatsen. Na de eerste kwalificatiedag waren het uitgerekend de twee finalisten van vorig jaar, Lex Joon en Micke Kagered, die met plaats negen en tien buiten de eliminaties vielen.

no_tf_joon
Lex Joon

Op zaterdagochtend reed Joon zich naar plaats acht maar bevond zich met één ronde te gaan nog steeds in de gevarenzone. Kagered snelde in zijn laatste poging plotseling naar een 4,916 seconden en steeg daarmee achter de leidende Andy Carter (4,866 seconden) naar plaats twee. Daarmee werd Jari Halinen uit de top acht gedrukt en aangezien de Fin zich niet wist te verbeteren was hij de eerste afvaller. Intussen verbeterde Joon zich naar 5,07 seconden en schoof door naar plaats vijf. Daarmee stond opeens titelkandidaat Risto Poutiainen op de ondankbare negende positie. De Fin deed echter wat hij moest doen en een 5,01 seconden bracht hem op plaats vier waardoor Joon terugzakte naar zes.

no_tf_makela
Anita Mäkelä viel net buiten de boot

Vervolgens was het de beurt aan de door alle tijdsverbeteringen naar plaats negen teruggevallen Anita Mäkelä (na de eerste kwalificatierun op vrijdag nota bene de nummer één) om zich in de top acht terug te vechten. Een 5,171 seconden bracht de Finse op plaats acht waardoor nu Janne Ahonen als ‘did not qualify’ stond genoteerd. In de laatste run zette de Finse ex-skispringer de klokken stil bij 5,165 seconden en drukte daarmee met een verschil van 0,006 seconden Mäkelä weer, maar nu definitief, buiten de eliminaties. Intussen ook aan kop een onverwachte wijziging. Stig Neergard zette een tijd van 4,85 seconden op de klokken en pakte daarmee ten koste van de tot dat moment nog steeds leidende Carter (4,866 seconden) de eerste plaats.

no_tf_neergard
Stig Neergard op het laatste moment naar één
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet