Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlymp’x, Hockenheim in de ban van het dragracen

nitro_voor_joon

Met de NitrOlymp’x staat Hockenheim komend weekend weer in het teken van de dragrace-sport. Bij de auto’s vormt Hockenheim de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap. Bij de motoren telt de wedstrijd niet mee voor een titelstrijd maar met de Nitro Bike Thunder komen toch diverse Europese toppers aan de start. Uiteraard is er ook weer de traditionele Nightshow met als hoogtepunt de Top Fuel dragsters die op zaterdagavond in het donker met metershoge vlammen uit de uitlaten de strip afleggen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Na het wegvallen van de Formule 1 is de NitrOlymp’x voor Hockenheim van nog grotere betekenis geworden. Jaarlijks trekt het ruim 23 jaar geleden door Rico Anthes bedachte spektakel rond de 65.000 toeschouwers naar de piste. De wedstrijd is zelfs zo belangrijk geworden dat Hockenheim de volledige organisatie van Anthes heeft opgekocht. Als dank voor zijn jarenlange inzet werd de strip vorig jaar omgedoopt tot Rico Anthes Quartermile.

nitro_voor_night_1

Naast het sportieve element is er ruimte gebleven voor de Nightshow waarbij op zaterdagavond een met 40.000 toeschouwers volgepakt Motodrome een afwisselend programma van stunts, show en dragracen krijgt voorgeschoteld. Hoogtepunt is het moment dat de Top Fuelers met hun metershoge nitrovlammen de strip afrazen.

nitro_voor_tf
Vorig jaar haalde Lex Joon de finale en moest het daarin opnemen tegen Micke Kagered

Kwartmijl
Bij de auto’s is Hockenheim de vierde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap. Na de 1000 voet races in Mantorp en Alastaro wordt in Hockenheim (hoewel het wel even ter discussie is geweest) door de Top Fuelers weer over de traditionele ¼ mijl (402 meter) gereden. In de koningsklasse is namens Nederland Lex Joon van de partij. De man die vorig jaar het baanrecord scherper stelde, als runner-up finishte en er tijdens de Nightshow als enige in slaagde een 4-seconden op het scorebord te toveren weet zich in Hockenheim gesteund door ruim 400 genodigden van hoofdsponsor MPM. Concurrentie krijgt Joon van de volledige Europese top, inclusief Urs Erbacher voor wie Hockenheim sponsortechnisch ook een zeer belangrijke race is. Een opmerkelijke deelnemer is Janne Ahonen, de wereldberoemde Finse skispringer. Na een aantal minder succesvolle optredens in het FIA EK van 2008 vormt Hockenheim na Alastaro de tweede wedstrijd op de kalender van de vliegende Fin.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet