Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Mantorp Park spectaculair maar onbeslist

mp_kop

Minder dan een half uur was er nodig geweest om het Veidec Festival, de 3de ronde van het FIA/UEM Europees kampioenschap, het slot te geven dat het verdiende. Met de finalisten in de line-up begon het om half vijf te regenen en hoewel nog alles in het werk werd gesteld om de baan droog te krijgen, moest de organisatie rond half tien de handdoek in de ring gooien. De Nederlandse deelnemers waren toen al uit de strijd. In het FIA Europees kampioenschap was Lex Joon met een plaats in de halve finale de best presterende landgenoot terwijl in de Sportman klassen Ramon van der Weurf met eveneens een halve finaleplaats in de klasse Super Comp een meer dan uitstekend Mantorp-debuut beleefde.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


De 3de ronde van het FIA/UEM Europees kampioenschap in het Zweedse Mantorp Park werd overwegend onder zonnige omstandigheden verreden. Alleen op donderdagmiddag gooide regen roet in het eten en moest er één kwalificatieronde voor de Sportman klassen worden geannuleerd. Op zondagmiddag was het onverwacht weer raak. Toen na een bui de baan echter weer droog was en de finalisten voor de tweede keer klaarstonden zorgde een tweede bui voor nieuw oponthoud.

mp_regen

Onvermoeibaar stelde de organisatie alles in het werk om de baan weer droog te krijgen maar om half tien konden de finalisten definitief inpakken. Daarmee geen passend slot voor het Veidec Festival. Mantorp Park had tot dat moment mooie runs, snelle tijden en verrassende uitslagen opgeleverd. De steeds groter wordende velden en daarmee scherpere concurrentie brachten ook met zich mee dat er veel schade te noteren viel, met Pro Modified als koploper.

mp_tf_joon_3
Lex Joon, leider na dag één

Veel wisselingen
In verband met de korte uitloop van de baan in Mantorp werd in de Top Fuel klasse gereden over 1000 voet (304 meter) in plaats de gebruikelijke ¼ mijl (402 meter). Lex Joon kende een uitstekende eerste kwalificatiedag. Met runs van 4,14 en 4,15 seconden haalde de Nederlander het maximale uit de baan en stond met de tijd uit zijn eerste run op plaats één. Daarachter met 4,15 seconden Urs Erbacher, Stig Neergard en pas als vierde Andy Carter.

mp_tf_poutiainen
Risto Poutiainen pakte met een snelle tijd op dag twee de pole

De tweede kwalificatiedag leverde door de betere baan echter snellere tijden en een geheel ander beeld op. In de vierde en laatste run schoot Risto Poutiainen met een tijd van 4,055 seconden verrassend van de zesde naar de eerste plaats terwijl zijn Rune Fjeld Motorsport-teamgenote Linda Thun Tonseth zich met 4,12 seconden minstens zo verrassend op plek drie nestelde. Daartussen Carter met 4,10 seconden. Omdat ook Neergard en Erbacher hun tijd wisten te verbeteren en Joon dit niet deed, eindigde de Nederlander in de kwalificatie als zesde. Daarachter nog Anita Mäkelä en local hero Micke Kagered terwijl Tommy Rostgaard, Jari Halinen en Timo Lehtimaki zich niet voor de eliminaties wisten te plaatsen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet