Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Mantorp Park, groter dan ooit tevoren

mp_voor_joon_hf

Zweden heet een dunbevolkt land te zijn maar daar is komend weekend in Mantorp Park weinig van te merken. Daar wordt namelijk van 23 tot en met 26 juli het Veidec Festival gehouden en met 370 deelnemers is het evenement nu zeker met afstand de grootste dragrace van Europa. Het belangrijkste programmaonderdeel is natuurlijk de derde ronde van het FIA en UEM Europees Kampioenschap waarin weer de nodige Nederlanders aan de start verschijnen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


In de koningsklasse Top Fuel maar liefst elf deelnemers voor acht beschikbare plaatsen in de eliminaties. De tweede FIA EK-ronde in Finland liet Lex Joon aan zich voorbijgaan maar in Mantorp is de Nederlander er weer bij. Joon presteert traditioneel goed in Zweden (onder andere winst in 2007) en de Europees Kampioen van 2005 is er alles aan gelegen de hegemonie van Andy Carter, die Engeland en Finland op zijn naam schreef, te doorbreken.


mp_voor_joon
Lex Joon

Andere kanshebbers zijn de runner-up van de eerste twee races Stig Neergard, Anita Mäkelä, Risto Poutiainen en Micke Kagered.

mp_voor_erbacher
Urs Erbacher is terug

Een leuke verrassing is de terugkeer van Urs Erbacher. De Zwitser heeft één van zijn auto’s uit Amerika teruggehaald en wil bij zijn eerste wedstrijd op Europese bodem maar één ding en dat is winnen. Mantorp Park is een snelle baan maar omdat de uitloop kort is wordt er door de Top Fuelers net als vorig jaar gereden over de 1000 voet (304,8 meter) in plaats van de traditionele ¼ mijl.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet