Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NHRA-kampioenen sluiten seizoen in stijl af

 Met winst tijdens de NHRA Finals in Pomona hebben de kampioenen van 2004, Tony Schumacher (Top Fuel), John Force (Funny Car) en Greg Anderson (Pro Stock) hun titels nog wat extra glans gegeven. Force beleefde op zijn thuisbaan helemaal een topweekend. Naast zijn eigen zege ging de winst bij de Top Alcohol Dragsters naar Ashley Force, de 21-jarige dochter van de dertienvoudig Funny Car-kampioen.

Tekst: Remco Scheelings, foto's: Remco Scheelings en NHRA

De laatste race van de 23 wedstrijden tellende NHRA POWERade Drag Racing Series werd zoals gebruikelijk verreden op de baan van Pomona. Nadat John Force twee weken geleden in Las Vegas zijn dertiende Funny Car-titel al had veiliggesteld, concentreerde de aandacht zich op de strijd om de tweede positie tussen Gary Scelzi en Del Worsham. Met het bereiken van de halve finale stelde Worsham de runner up positie in de titelstrijd veilig. Omdat Worsham vervolgens ten koste van Gary Densham tot de finale wist door te dringen, gaf de eindstrijd de confrontatie tussen de nummers één en twee in het kampioenschap, Force en Worsham. Om zijn titel nog wat extra kracht bij te zetten eiste Force vervolgens de overwinning voor zich op. Het familiefeest was daarmee compleet omdat even daarvoor Ashley Force, de 21-jarige dochter van John, als winnaar over de streep was gegaan in de klasse Top Alcohol Dragster. John Force won dit seizoen vijf wedstrijden en bracht zijn totaalscore op dertien titels en 114 overwinningen!Ook in de klasse Top Fuel ging de kampioen met de overwinning aan de haal. Tony Schumacher liet in de finale Morgan Lucas achter zich. Lucas had zich eerder op de dag minder geliefd gemaakt bij de Kalitta-familie door in de kwart- en halve finale achtereenvolgens Doug en Scott Kalitta achter zich te houden. Met zijn zege bracht U.S.Army-rijder Schumacher zijn seizoenstotaal op het recordaantal van tien overwinningen. Niet eerder in de geschiedenis won een Top Fuel-rijder zoveel wedstrijden in één seizoen.

 

Records ook bij de Pro Stockers. Voor de zesde keer dit seizoen en de derde keer op rij stonden de teamgenoten Greg Anderson en Jason Line in de finale. Opnieuw ging de winst naar kampioen Anderson. De teamgenoten eindigden daarmee ook op de eerste twee plaatsen in de titelstrijd. Anderson brak dit seizoen met 15 overwinningen en 16 'pole positions' alle bestaande NHRA-records. Van de 23 wedstrijden wist hij 19 keer tot de finale door te dringen. De concurrentie heeft dus voor de komende winter het nodige huiswerk te doen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet