Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Amerikaans topmateriaal voor Lex Joon


 

Lex Joon heeft tijdens een recent bezoek aan Amerika beslag weten te leggen op de Top Fuel-dragster van David Baca. Daarmee beschikt de Nederlander volgend seizoen over absoluut topmateriaal. Tijdens de U.S.Nationals op Indianapolis, de belangrijkste race in het NHRA-kampioenschap, zette Baca met deze auto een tijd van 4,499 seconden op het scorebord, goed voor de eerste kwalificatiepositie. Net als de afgelopen twee seizoenen zal Joon ook in 2005 aan de start verschijnen in de opvallende kleuren van MPM International Oil Company.
 

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Dit seizoen debuteerde Lex Joon in de Formule 1 van de van de dragracesport, de Top Fuel-klasse. In een auto van Knut Soderquist werden direct een aantal fraaie resultaten geboekt. Voor Joon telde echter alleen de eerste plaats. Na afloop van de European Finals werd dan ook bekend gemaakt dat in samenspraak met sponsor MPM Oil in 2005 met een eigen team aan het FIA Europees Top Fuel kampioenschap zou worden deelgenomen.


De nieuwe auto van Lex Joon. David Baca in actie op Pomona

In het opzetten van een eigen team is nu dus een grote stap gezet. Na de nodige contacten met Amerikaanse teams en overleg met partner en sponsor MPM Oil kon in Las Vegas de deal met David Baca worden beklonken. "Als je het nieuw zou moeten kopen, zou je met hetzelfde materiaal thuiskomen", aldus teammanager Gerda Dijkstra. "Alles ziet er perfect uit en is van de allernieuwste technische ontwikkelingen voorzien. Moderner kan niet. Er zitten diverse titanium onderdelen op de motor en als eerste in Europa beschikken we nu over een zogenaamde 'setback' blower-configuratie. Door een andere plaatsing van de blower krijgt de motor een betere verbranding en levert dus meer vermogen." De auto van Baca dateert uit 2003 en heeft een uitstekende staat van dienst. Naast de nodige hoge klasseringen is het belangrijkste wapenfeit de 'pole position' (4,499 seconden en 326 mijl per uur) tijdens de U.S.Nationals op Indianapolis, de meest prestigieuze wedstrijd in de 23 races tellende NHRA POWERade Drag Racing Series. In de titelstrijd eindigde Baca in 2003, zijn eerste Top Fuel-jaar, op een uitstekende zevende positie.


De 2004-auto van Joon. Ook de 2005-auto zal weer een opvallende MPM-kleurstelling krijgen

De deal omvat naast de rijklare Top Fuel-dragster ook nog een reservemotor en de nodige onderdelen. Na de laatste wedstrijd van het Amerikaanse seizoen, komend weekend in Pomona, wordt de dragster klaargemaakt voor verscheping. Eind januari zal de nieuwe combinatie in Nederland arriveren. Joon zal de auto inzetten in het FIA Europees Kampioenschap van 2005. De MPM Top Fuel-dragster behoort daarmee meteen tot de kanshebbers op de Europese titel. Uiteraard zal de auto ook te bewonderen zijn tijdens de MPM Internationals half juli op de dragstrip van Vliegveld Drachten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet