Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Lex Joon schrijft autosportgeschiedenis

 ef.joon.1

Lex Joon heeft autosportgeschiedenis geschreven door op het Engelse circuit van Santa Pod FIA Europees Kampioen Top Fuel te worden. Joon is de eerste Nederlander in de geschiedenis van de autosport die een officiële FIA-titel in het dragracen op zijn naam weet te schrijven. Deze Europese titel is van extra grote betekenis omdat de Top Fuel-klasse de koningsklasse, de Formule 1 van de dragrace-sport is.

Joon begon de laatste wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap met een voorspong van 37 punten op de nummer twee, de Zweed Tommy Möller. Met een vierde plaats in de kwalificaties bouwde Joon zijn voorsprong nog verder uit. Een plaats in de halve finale was vervolgens voldoende om de titel veilig te stellen. Ondanks dat Möller de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, kon de Zweed Joon niet meer van zijn eerste FIA Europese Top Fuel-titel afhouden.

 ef.joon.2

Joon was al aan een voor Nederland historisch autosportseizoen bezig. Tijdens de eerste wedstrijd van dit jaar, de Main Event op Santa Pod, schreef Joon geschiedenis door als eerste Nederlander een wedstrijd in de koningsklasse van het FIA Europees Kampioenschap op zijn naam te schrijven. Zijn leidende positie heeft Joon gedurende de rest van het seizoen niet meer uit handen gegeven. Met zijn FIA Europese titel mag Joon tijdens de officiële FIA-prijsuitreiking in Monaco plaatsnemen naast de Wereldkampioen Formule 1. Dat een Nederlander een FIA Europees Kampioen binnen haar grenzen heeft, is op zich al een unieke gebeurtenis.

Joon is al jaren de meest toonaangevende Nederlandse dragrace-piloot. Eerder behaalde de man uit Zaandam al topklasseringen in de FIA-klasse Top Methanol Funny Cars. Vorig jaar debuteerde Joon in de koningsklasse met een zevende plaats in het FIA Europees Kampioenschap. Dit jaar komt Joon voor het eerst uit met zijn eigen team, MPM Top Fuel Racing.

Top Fuel Dragsters zijn met hun 8.000PK (!) sterke motoren de snelst accelererende voertuigen ter wereld. Vanuit een staande start bereikt een Top Fuel Dragster in 0,8 seconden een snelheid van 160 kilometer per uur! De ¼ mijl (402 meter) wordt afgelegd in 4,7 seconden en de snelheid bedraagt dan al 500 kilometer per uur! De klasse Top Fuel Dragsters is de hoogste klasse in de dragrace-sport, de Formule 1 van het dragracen. De Europese titelstrijd maakt onderdeel uit van de selecte groep door de wereldautosportbond (FIA) erkende kampioenschappen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet