Retro

Retro: Ook historische racewereld hard getroffen door coronacrisis

lmc14-fri-64b

Ook in de historische autosport zijn de afgelastingen niet van de lucht. Nadat de Grand Prix de Monaco Historique al werd geschrapt, is nu ook het andere grote tweejaarlijkse evenement van 2020 ten prooi gevallen aan de coronacrisis: de Le Mans Classic wordt verplaatst naar 2021.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Mede-organisatoren ACO en Peter Auto maakten vandaag bekend dat de Le Mans Classic dit jaar geen doorgang kan vinden. Het evenement dat gepland stond voor 2-5 juli 2020, is nu verschoven naar 2021, in een zelfde beweging als voor de Olympische Spelen en het EK voetbal.

Eerder viel het doek al voor dat andere historische kroonjuweel van 2020, de Grand Prix de Monaco Historique. Omdat het stratencircuit niet op een ander moment in het jaar kan worden opgebouwd en het in 2021 de beurt is aan de Formule E, is in Monaco van uitstel geen sprake. De volgende GPMH vindt dus plaats in 2022.

Voor de 78th Members' Meeting op Goodwood is intussen nog geen nieuw weekend gevonden, hetzelfde geldt voor het Festival of Speed op het landgoed van de Duke of Richmond. Voorlopig gaat de Goodwood Revival nog door op het geplande weekend van 11-13 september.

77mm-sat-115

De drie grote historische organisatoren van Europa hebben al hun evenementen tot in ieder geval eind juni geschrapt. Masters Historic Racing zette een streep door Portimão, Brands Hatch en Donington, maar probeert nog een inhaaldatum in het najaar te vinden voor het Portugese evenement. Peter Auto verplaatste de Dix Mille Tours op Paul Ricard naar 25-26 juli, maar de evenementen op Dijon en Spa zijn volledig afgelast. De Tour Auto vindt nu plaats van 31 augustus tot 5 september. De HSCC heeft zijn evenementen op Brands Hatch, Silverstone, Donington Park en Pembrey uitgesteld, terwijl ook de historische Formule 2 (eveneens onder de hoede van de HSCC) tot minstens juli niet racet.

In Nederland is de Historic Zandvoort Trophy van de HARC uitgesteld, terwijl de kaartverkoop voor de Pinksterraces op 30/31 mei – met daarin de Marcel Albers Trophy en Historic Monoposto Racing – is stopgezet. De Historic Grand Prix van 4-6 september blijft op het programma staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet