Retro

Retro: Zandvoorts Museum opent tentoonstelling over Van der Lof, Flinterman en Loos

auto-lof-2

In het Zandvoorts Museum is vanaf vandaag een mooie tentoonstelling te zien over Dries van der Lof, Jan Flinterman en Wim Loos. Alle drie waren van grote betekenis voor de Nederlandse autosport en het circuit van Zandvoort. Met foto- en filmmateriaal, modelauto's en vele originele documenten en parafernalia brengt het museum de coureurs weer tot leven. De tentoonstelling werd afgelopen vrijdagmiddag feestelijk geopend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Gerrie Hoekstra


auto-lof-1De rode loper die voor de bezoekers van de opening was uitgerold, werd geflankeerd door twee bijzondere auto's: links een HWM zoals Dries van der Lof die bestuurde tijdens de Grote Prijs van Nederland van 1952, rechts de oranje MG TD Special waarmee Van der Lof successen vierde in de Tulpenrallye, in prachtig gepatineerde en ongerestaureerde staat.

  niek-meijer
HARC penningmeester Kees Kooy bedankte burgemeester Niek Meijer voor al zijn enthousiasme en belangstelling voor de autosport in Zandvoort.

overzicht-ruimte-museum

Voorafgaand aan de openingshandeling door scheidend burgemeester Niek Meijer kwamen de hoofdrolspelers achter de tentoonstelling aan het woord.

jan-bart

Gastconservator Jan-Bart Broertjes zei dat het logisch was om de expositie rondom de Historic Grand Prix van Zandvoort te wijden aan Van der Lof, Flinterman en Loos. De eerste twee waren de eerste Nederlanders die deelnamen aan een Grand Prix die meetelde voor het wereldkampioenschap, en zouden dit jaar hun 100e verjaardag hebben gevierd. Over Loos verschijnt eind dit jaar een biografie, die aan het slot van deze zelfde tentoonstelling wordt gepresenteerd. "Vervolgens ga je op onderzoek uit en kom je in contact met de nazaten. Je doorzoekt archieven, vindt de mensen die nog mooie spullen hebben – en dan gaat het eigenlijk allemaal vanzelf", zei Broertjes.


vanderlof

Van de nazaten waren Alexander en Phil van der Lof (zoons van Dries) en Jamie Flinterman (kleinzoon van Jan) aanwezig. Alexander van der Lof vertelde hoe de autosport met de paplepel werd ingegoten, ook doordat Van der Lof Senior na zijn racecarrière de bestuurshamer oppakte en voorzitter van de NAV werd. "Kinderen mochten nog niet naar binnen, maar wij wel – en dat geldt ook voor Freddy Rijshouwer, ook hier aanwezig, de zoon van TC-hoofd Cees Rijshouwer. Phil, Freddy en ik werden onder aan het trappetje van de toren neergezet en vandaaruit zagen we alles gebeuren en ontmoetten we de eerste helden in ons leven." Op de tentoonstelling zijn vele bekers en de originele helmen van Van der Lof te zien, maar ook de unieke panelen met striptekeningen die de befaamde Jan Apetz in 1962 maakte bij het afscheid van Van der Lof als NAV-voorzitter. De panelen zijn gesigneerd door meer dan 30 grootheden uit de nationale autosport van die periode.
  jamie

Jamie Flinterman
herinnerde zich zijn grootvader als een rustige en vriendelijke man, die intussen met zijn snelheidsrecords boven Ameland in de Gloucester Meteor jarenlang als snelste man van Nederland door het leven ging. "Later reed hij met ons mee en dan zei hij heel streng 'Je rechtervoet is je portemonnee!'. Ja, dat moest hij zeggen!" Op de tentoonstelling is een eerste druk van Flintermans boek 'Jachtvlieger' te zien, naast nog vele andere kleinoden uit Flintermans roemruchte vliegenierscarrière, vriendelijk ter beschikking gesteld door Defensie. Foto's uit het Spaarnestad-archief geven een mooi inkijkje in die eerste naoorlogse jaren van de Koninklijke Luchtmacht. Maar ook van Flintermans bescheiden autosportloopbaan – die wel die ene GP van Nederland bevatte – zijn prachtige foto's te zien, in zeer gedetailleerde afdrukken op grootformaat.

  rob

Rob Petersen
kwam aan het woord over Wim Loos, de jonge Zandvoorter die in 1967 op Spa om het leven kwam na een meteorietcarrière die niet meer een paar seizoenen omvatte. De oud-commentator van het circuit is sinds jaar en dag beheerder van het Wim Loos-archief en kon zijn plan voor een biografie eindelijk vormgeven toen hij een bondgenoot vond in Telegraaf-journalist en autosportfanaat Olof van Joolen. "Toen vonden we al gauw Gerrie Hoekstra van AUTOSPORT.NL – ook een Zandvoorter – bereid om het boek uit te geven. We hebben van iedereen de hartelijke medewerking gehad, en de belangstelling voor het boek overtrof onze stoutste verwachtingen. Er zijn er nu al meer dan 500 verkocht." In een jaar tijd spraken Petersen en Van Joolen vele mensen die Loos van nabij hebben meegemaakt, inclusief zijn naaste familie, wat een geschakeerd beeld heeft opgeleverd van zeer kleurrijk natuurtalent.

miniaturen
Fraaie vitrinekast met de door Cor Zomer gemaakte modellen van de auto's die Wim Loos destijds reed

Het Loos-deel van de tentoonstelling wordt verrijkt door modellen van de auto's die Loos destijds reed, maar ook vele originele documenten die verband houden met zijn korte, maar stormachtige loopbaan in de toerwagens en formuleauto's.


filmbeelden

De tentoonstelling, die mede mogelijk is gemaakt door Circuit Zandvoort en de HARC, loopt tot 3 november. Het Zandvoorts Museum bevindt zich aan de Swaluëstraat 1, 2042 KA Zandvoort. Op maandag is het museum gesloten, maar op alle andere dagen van de week is de tentoonstelling van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.


Het boek over Wim Loos is nog altijd te bestellen en kost 22,95 euro exclusief verzendkosten. De officiële presentatie van het boek vindt op 1 november plaats in het Zandvoorts Museum, twee dagen voordat de tentoonstelling ten einde komt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet