Retro

Historic F1: Ferrer-Aza en Hartley verdelen de buit op Silverstone

sc19-sun-20

In de historische Formule 1 zijn op de Silverstone Classic de zeges naar Matteo Ferrer-Aza en Steve Hartley gegaan. Tijdens het grootste historische festival ter wereld liet Ferrer-Aza zijn talent zien door zijn Ligier JS11/15 in de regen van de derde rij naar de overwinning te sturen. De dag erna besloot de Italiaan dat er vanaf de achtste startplaats geen eer te behalen viel, zodat Steve Hartley vanaf de eerste rij de zege in de wacht sleepte in zijn McLaren MP4/1.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Terwijl op het vasteland van Europa de mussen nog van het dak vielen, steeg het kwik op Silverstone niet verder dan een graad of 16, terwijl het op zaterdag ook nog bijna de hele regen miezerde. Bij elkaar opgeteld leverde die miezer een doorweekte baan op, wat vroeg om extra wagenbeheersing in plaats van rauwe pk's.

sc19-fri-83

Dat was koren op de molen van kampioenschapsleider Ferrer-Aza, die met zijn Ligier met Cosworth DFV van een oudere generatie tijdens de kwalificatie op het snelle Britse circuit nog tekort was gekomen. In de regen ging het echter meer om gevoel en de juiste lijnen rijden, een techniek waarmee de Italiaan zich langzaam maar zeker naar voren werkte. Na een paar ronden had hij alleen nog zijn grote rivaal Martin Stretton voor zich, maar in de zevende ronde rekende Ferrer ook met de Tyrrell 011 af. Het was zijn vierde overwinning van het seizoen.

sc19-fri-80

Stretton wist wel de tweede plaats te behouden, al had hij grote moeite om Mike Cantillon in de Williams FW07C van zich af te houden. Stretton was Cantillon in de derde ronde gepasseerd, nadat die op zijn beurt het initiatief van poleman Steve Hartley had genomen. Hartley zakte in de slotfase weg naar de zevende plaats, achter Jamie Constable (Tyrrell 011), Michael Lyons (McLaren M26) en Katsu Kubota (Lotus 91).

sc19-fri-62

Vanwege de 'omgekeerde grid' voor de eerste acht van zaterdag kon Hartley wel opnieuw vanaf de eerste rij starten. Daar maakte hij optimaal gebruik van door al gauw polesitter Kyle Tilley (Ensign N177) te verschalken en vervolgens aan het slot een aanval van Cantillon te pareren. Stretton werd derde, vóór Christophe d'Ansembourg (Williams FW07C), die een sterke race reed vanaf de vijfde rij. Ferrer-Aza kwam deze keer niet verder dan de vijfde plaats: hij was vertrokken met de opdracht om de auto te sparen en voor de punten te gaan.

sc19-sun-21

Lyons schreef opnieuw de pre-78-klasse op zijn naam door zesde te worden. Tilley en de lijstaanvoerder in de klasse, Henry Fletcher in een March 761, werden op zaterdag tweede en derde. Op zondag pakte Fletcher de tweede plaats in de klasse, gevolgd door Phil Hall in een Theodore TR1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet