Retro

Historic F1: Stretton en Hartley winnen op Brands Hatch

P5250068

Martin Stretton en Steve Hartley waren op Brands Hatch de winnaars van het tweede raceweekend van het FIA Masters Historic Formula One Championship. Stretton (Tyrrell 012) won een razend spannende eerste race op zaterdag, waarna Hartley in zijn McLaren MP4/1 voor het eerst in vele jaren weer een race op zijn naam schreef.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Oudgediende Stretton had op zaterdag te maken met jonge honden Michael Lyons en Matteo Ferrer. De Tyrrell-coureur startte vanaf pole na een fascinerende kwalificatiesessie, waarin hij bij het vallen van de vlag Lyons van de eerste plek stootte. Het verschil was slechts 56 duizendsten van een seconde. Lyons was eenmalig teruggekeerd in zijn Hesketh 308 en had op zijn beurt de winnaar van de eerste twee races op Paul Ricard in zijn nek hijgen: Ferrer in zijn Ligier JS11/15 was derde op 0,103 seconden, terwijl Mike Cantillon (Williams FW07D) en Steve Hartley (McLaren MP4/1) ook maar op drie respectievelijk zes tienden van pole stonden.

P5250089

De hele eerste race zaten Stretton, Lyons en Ferrer vervolgens aan de touwtje, waarna Lyons de ene ronde de Tyrrell aanviel, om de volgende ronde de Ligier van Ferrer van zich af te houden. Zo leek het te eindigen, totdat Lyons in de 16e ronde het in Paddock Hill Bend buitenom bij Stretton probeerde. Het eindigde in tranen – of beter gezegd in de grintbak en daarna de vangrail. De rode vlag kwam uit en Stretton was de winnaar.

P5250377

Vanaf de omgekeerde grid voor de eerste acht van zaterdag leidde Jamie Constable (Tyrrell 011) lange tijd, maar Hartley en Stretton rukten op en grepen de eerste twee plaatsen. De sterk rijdende Hartley voerde voor het eerst sinds vele jaren het veld in zijn pas aangekochte McLaren (nog in de invitatieklasse vanwege een HTP-kwestie met de uitlaten), maar moest nog wel vechten om Stretton achter zich te houden. Hulp kwam in de vorm van Cantillon die zijn vierde plaats verspeelde door er in Stirlings af te gaan. Opnieuw werd de race voortijdig afgebroken, zodat Hartley de zege greep, voor Stretton en Constable. Ferrer kwam deze keer niet verder dan de vijfde plaats.

P5250137

In de pre-78-klasse moest de grote favoriet voortijdig op zaterdag afhaken, maar Henry Fletcher kwam op zondag sterk terug met zijn March 761, door van achteren naar de zesde plaats algemeen te rijden en daarmee ook de klassezege binnen te halen. James Hagan (Hesketh 308) werd tweede na een felle strijd met Phil Hall (Theodore TR1), die kort voor het einde moest afhaken. Hall had de klasse op zaterdag nog gewonnen. Jason Wright (Shadow DN8) werd twee keer derde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet