Retro

Retro: Raceschoollegende Jim Russell op 98-jarige leeftijd overleden

jimrussell

Jim Russell, de oprichter van de beroemdste raceschool aller tijden, is overleden. Hij werd 98 jaar oud. Russell stond ook aan de basis van de Formule Ford door zijn (familie)banden met constructeur Van Diemen.

Tekst: Mattijs Diepraam

De man die later vele formuletalenten zou kweken, was er in eerste instantie zelf een. Russell begon vrij laat met racen, want tot zijn 32e bestierde hij samen met zijn broer een garage. Door een bezoek aan Snetterton – bij hem om de hoek – kreeg Russell het idee om zelf ook eens mee te doen. Hij kocht een Cooper Mk6 met een JAP-motor, die hij later verving door een Norton-blok. Vanaf dat moment rolde de ene na de andere overwinning binnen. Tussen 1955 en 1957 werd Russell drie keer op rij Brits Formule 3-kampioen. Daarna stapte hij over naar de Formule 2 en begon hij ook sportwagens te rijden.

Die laatste keuze zorgde voor een voortijdig einde aan zijn carrière. Op Le Mans in 1959 raakt hij zwaargewond toen hij met zijn Cooper Monaco inreed op de omgeslagen Aston Martin van Brian Naylor.

In 1956 had hij op Snetterton al de befaamde Jim Russell Racing School opgericht. Het werd een groot succes. Al snel werden nevenvestigingen geopend in Noord-Amerika. Ook op Silverstone en Donington Park was de school actief. De bekendste leerling was Emerson Fittipaldi, die dankzij sponsoring van de school in 1969 Brits F3-kampioen werd. Ook Derek Bell en Tiff Needell leerden het vak bij Russell op school. De Canadese vestiging op Mont-Tremblant had leerlingen als Jacques Villeneuve en Lance Stroll.

Toen in de jaren zestig de Formule Ford opkwam als goedkope instapformule, speelde Russell daarin een belangrijke rol. Hoewel het idee van de klasse ontstond bij een andere school, Motor Racing Stables van Geoff Clarke, droeg Russell bij aan de groei van de formule via zijn zwager Ralph Firman, wiens merk Van Diemen uitgroeide tot een van de toonaangevende Formule Ford-chassisleveranciers. Firman werkte in eerste instantie op de school van Russell, die daarna een grote afnemer van Firman werd.

Een tijdlang had Russell zijn eigen raceklasse en daarnaast eigen teams in de F3 en F2. Tot in de jaren negentig bleef hij als teambaas actief, toen in de Formula Vauxhall Junior. In de jaren zestig droeg Russell ook achter de schermen bij aan de totstandkoming van de film Grand Prix van John Frankenheimer, onder meer door Formule Junior-auto's om te bouwen tot nep-F1's. Ook leerde hij de acteurs, onder wie hoofdrolspeler James Garner, het racevak bij.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet