Retro

Masters: Thomas/Lockie schitteren op Paul Ricard Motors Cup

paulricard2019-fri-30

Julian Thomas en Calum Lockie waren de grote sterren van de Paul Ricard Motors Cup, het openingsweekend van Masters Historic Racing. Het Britse duo won bij zowel de toerwagens als de GT's. Kriton Lendoudis en Christophe d'Ansembourg verdeelden de zeges bij de Aston Martin Masters Endurance Legends, terwijl de overwinning in het FIA Masters Historic Sports Car Championship naar Henry Fletcher ging.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Er stond dit weekend geen maat op Thomas en Lockie, ondanks het feit dat hun Chevron B8 al vroeg stilviel in de race voor het FIA Masters Historic Sports Car Championship. Dat maakten ze meer dan goed met dominante zeges in de Masters Pre-66 Touring Cars en de Masters Gentlemen Drivers.

paulricard2019-fri-25

De toerwagenwedstrijd begon met een fantastisch duel tussen Thomas in de Ford Falcon, Jake Hill in de Mustang en Jason Minshaw in nog een Falcon. Posities wisselden voortdurend gedurende de complete openingsstint van de eenuursrace, waarbij BTCC-coureur Hill werd gehinderd door een licht vermogenstekort dat een voorteken bleek te zijn van erger. Want Hill had tijdens de pitstops het stuur nog niet overgedragen aan Rob Fenn, of Fenn stond aan de kant met een opgeblazen motor. Omdat Minshaws teamgenoot Martin Melling het tempo niet kon volgen, had Lockie na de rijderswissels het rijk voor zich alleen.

paulricard2019-fri-13

Mark Martin en Steve Soper (Lotus Cortina) domineerden de 2-liter-klasse, terwijl Tom Bell en Joe Ferguson uitblonken bij de Mini's. In de toerwagenrace van het NK HTGT, die gelijktijdig meeliep, was een absolute glansrol weggelegd voor Roel Korsten, die na de pitstops zózeer in zijn ritme kwam dat hij zijn Mustang naar een tweede plaats in de gecombineerde einduitslag stuurde. Meer over het NK HTGT op Paul Ricard in het verslag van collega Jan-Bart Broertjes.

paulricard2019-sat-68

Bij de GT's waren Thomas en Lockie nog oppermachtiger. Niemand kon op tegen hun gloednieuw door Andy Wolfe opgebouwde Shelby Cobra Daytona Coupé (de vervanging van hun E-type van Welch Motorsport), die van start tot finish leidde en na 90 miuten met een ronde voorsprong op de Elan van Fenn/Hill over de streep ging. Ron Maydon met zijn Ginetta G4R werd derde, gevolgd door de Elan van Martin/Soper en de Cobra van Didier Gruau.

paulricard2019-sat-59

Nils-Fredrik Nyblaeus en Jeremy Welch wonnen de strijd in de C2-klasse. Hun Austin Healey 3000 haalde aan het slot de Morgan Plus 4 Super Sports van Keith Ahlers en Billy Bellinger bij. Ahlers en Bellinger moesten hun Morgan SLR nog thuislaten omdat de carrosserie na de crash op Estoril eind vorig jaar nog niet – of althans niet goed genoeg naar hun smaak – was hersteld. Michiel Campagne raasde in zijn Chevrolet Corvette Grand Sport naar de overwinning in het NK HTGT-gedeelte, dat een uur lang meeracete in de Gentlemen Drivers-race van 90 minuten. Campagne zegevierde ondanks een drivethrough vanwege een pikstart.

paulricard2019-fri-86

De beide races van de Masters Endurance Legends voor Le Mans-auto's van 1995 tot 2012 werden ware thrillers dankzij de spanning tussen het trio aan kop. Kriton Lendoudis won op zaterdag in de Peugeot 908 HDi FAP, maar Christophe d'Ansembourg sloeg op zondag terug in zijn Lola-Aston Martin DBR1-2. Steve Tandy's Lola-Mazda B12/60 zat beide keren op het vinkentouw – het drietal was zelden gescheiden door meer dan twee seconden. Darius Ahrabian in de Lola-Lotus van byKolles won beide keren bij de LMP2's, terwijl Nikolaus Ditting met zijn Aston Martin DBR9 twee keer de GT-klasse won.

paulricard2019-fri-106

Henry Fletcher vertrok niet van pole in de Chevron-Cosworth B26 die OC Racing voor hem had gebouwd, maar hij leidde wel van start tot finish. Helaas bleef het duel met Soheil Ayari uit, want toen eigenaar en teamgenoot 'Mr John of B' de Ligier-Cosworth JS2 die Ayari op pole had gezet, de pits in reed voor de rijderswissel, bleef de JS2 vast staan in zijn versnelling. De ex-F3000-ster reed zo dus geen meter van de wedstrijd.

paulricard2019-fri-40

De Lola-Chevrolet T70 Mk3B van Jason Wright – nu met Andy Wolfe als teamgenoot – kwam als tweede over de streep. Wolfe kon geen indruk maken op Fletcher, want zonder derde versnelling racete de Brit bijna zijn hele stint met één hand op de rug. Charles Nearburg stevende op de derde plaats af, maar de Osella-Abarth PA1 van de lange Texaan viel in de laatste ronde stil. Daardoor ging de laatste podiumplaats naar de Lola-Cosworth T212 van Gonçalo Gomes en James Claridge, die in handen van Gomes tweede had gelegen maar met Claridge achter het stuur naar de vierde plaats was teruggevallen. Chris Jolly en Steve Farthing (Cooper Monaco T61M) versloegen intussen Keith Ahlers/Billy Bellinger (Cooper Monaco King Cobra), hun eeuwige rivalen in de pre-65-klasse.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet