Masters Historic Racing

Historic F1: Laatste zeges van het seizoen voor Ferrer en Cantillon

dijon-fri-83

Matteo Ferrer en Mike Cantillon hebben op Dijon de twee laatste races van het FIA Masters Historic Formula One Championship gewonnen. Cantillon ging in beide races als eerste over de streep, maar kreeg 30 seconden tijdstraf omdat hij Ferrer vóór de finishlijn inhaalde bij een herstart na een safetycarperiode. De volgende dag maakte de Brit zijn fout goed door van achteren naar de overwinning te rijden.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

De eerste wedstrijd op Dijon was er een op het scherpst van de snede, want Ferrer (Ligier JS11/15) en Cantillon (Williams FW07C) wisselden vier keer van positie in hun strijd om de kop. Daarachter vochten Jamie Constable (Tyrrell 011) en Steve Brooks (Lotus 81) net zo'n titanenstrijd uit om de derde positie. Brooks won uiteindelijk de slag, maar beiden mochten door de tijdstraf van Cantillon het podium betreden.

dijon-fri-20

Cantillon had zijn fout na de herstart eigenlijk moeten bezuren met een drivethrough penalty, maar hij gaf daar geen gehoor aan. Niet alleen kreeg hij na afloop 30 seconden aan zijn racetijd toegevoegd, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats, ook werd hij voor de race van zondag achteraan op de startopstelling gezet. Daarvandaan stormde hij echter naar voren, om in de zesde ronde de leiding over te nemen en niet meer om te kijken. Hij werd geholpen door een spin en een valse start van Ferrer, die daarvoor wél zijn drivethrough honoreerde. De Italiaan viel daardoor terug naar de vijfde plaats.

dijon-fri-10

Brooks reed intussen naar de tweede plaats, maar eigenlijk had die positie voor Constable moeten zijn. De Tyrrell-coureur (met startnummer 62) dacht echter dat de drivethrough voor Ferrer (met nummer 26) voor hém was en kwam tegelijk met de Italiaan de pits in... Een dag eerder had Simon Hadfield dezelfde fout gemaakt in de Masters Gentlemen Drivers-race, een blunder die hem zelfs de overwinning kostte – daarover morgen meer in ons verslag van de rest van de Dijon Motors Cup. Anders gebeurt zoiets nooit en zo gebeurt het twee keer in één weekend!

dijon-sat-55

Jason Wright (Shadow DN8) was intussen oppermachtig in de pre-78-klasse. Twee keer was Christian Perrier (ATS HS01) zijn naaste rivaal, maar de Fransman stotterde door te weinig brandstof op zondag langzaam over de streep. Daardoor kon Keith Frieser (Shadow DN1) de tweede plaats overnemen. De Canadees eindigde de vorige dag nog als derde.

dijon-fri-21

Beide titels in het FIA Masters Historic Formula One Championship waren op Zandvoort al vergeven. Nick Padmore (Williams FW07C) werd net als in 2016 de post-78-kampioen, Greg Thornton (Lotus 77 & March 761) volgde Max Smith-Hilliard op als pre-78-kampioen. Beide kampioenen waren op Dijon niet aanwezig.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet