Masters Historic Racing

Historic F1: Padmore doet de dubbel op Silverstone Classic

P7200058

Nick Padmore was opnieuw oppermachtig in de twee FIA Masters Historic Formula One-wedstrijden tijdens de Silverstone Classic. De Brit won de eerste race van pole en had in zijn Williams FW07C maar twee ronden nodig om de leiding te veroveren in de tweede race. Greg Thornton deed intussen goede zaken in het pre-78-kampioenschap – ondanks het feit dat hij zijn eigen auto niet bij zich had!

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Na zijn dominantie in de kwalificatie was te verwachten dat Padmore met de zeges aan de haal zou gaan. Toch kreeg hij in de eerste ronde nog een aanval van Michael Lyons te verduren, de kampioen van 2017 die speciaal voor de Classic was teruggekeerd in de Hesketh 308E waarmee hij in 2016 pre-78-kampioen werd. Met zijn hogere topsnelheid naderde Lyons dicht op Padmore, maar die gooide de deur dicht en ging er daarna snel vandoor.

P7200020

Lyons viel kort daarna ten prooi aan Martin Stretton (Tyrrell 012), die de Hesketh passeerde toen Lyons even vergat dat hij niet de downforce had van zijn Williams FW07B van vorig jaar en erg wijd uit The Loop kwam. Een ronde later ging de Hesketh bij Stowe weer voorbij aan de Tyrrell. Stretton kreeg vervolgens te maken met de Ligier JS11 van Matteo Ferrer, maar de Italiaan maakte een fout door Stretton in The Loop aan te tikken. Dat verschafte Christophe d'Ansembourg de doorgang naar de derde plaats.

P7210393

Lyons was uiteraard de oppermachtige winnaar van de pre-78-klasse, maar achter hem reed klassementsleider Greg Thornton de sterren van de hemel. Met drie mooie inhaalacties reed hij naar de tweede plaats in de klasse, en de volle punten voor het kampioenschap omdat Lyons vanwege zijn eenmalige optreden niet voor punten in aanmerking komt. Thornton deed dat bovendien in een March 761 die hij van Katsu Kubota had geleend, omdat hij zijn eigen Lotus 77 had beschadigd in de Historic F1-race in het voorprogramma van de Britse GP twee weken geleden. De winst voor Thornton was extra zoet omdat rivaal en regerend kampioen Max Smith-Hilliard (Fittipaldi F5A) slechts vijfde werd.

P7200016

Op zondag sneden Padmore en Lyons sneller door het veld dan vooraf was verwacht. Al na twee ronden hadden de twee zich al aan kop genesteld, vanaf respectievelijk hun achtste en zevende startplaats op de 'omgekeerde' grid voor de eerste acht van zaterdag. In hun kielzog streden d'Ansembourg en Stretton om de derde plaats. De Belg hield lang stand, maar moest zich twee ronden voor het einde toch gewonnen geven. Matteo Ferrer maakte veel van zijn fout van zaterdag goed door vanaf de laatste plek op de startopstelling naar de vijfde plaats te sturen.

P7220421

Ook al greep Lyons voor de tweede keer de pre-78-klassezege, de volle punten waren wederom voor Thornton, die Henry Fletcher van de tweede plaats in de klasse wist te verdringen. Max Smith-Hilliard klaagde opnieuw over een vreemde onbalans in zijn Fittipaldi en moest net als op zaterdag Andrew Haddon laten voorgaan in diens Hesketh 308. Thornton breidt zo zijn voorsprong in de pre-78-tussenstand uit. Het wordt zo steeds moeilijker voor Smith-Hilliard om zijn titel van 2017 te prolongeren.

P7200142
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet