Peter Auto

Retro: De races tijdens Le Mans Classic

180711 LMC Opening
Drie weken na de moderne 24-uursrace werd er historisch geracet in Le Mans

Het was apart: op Circuit Zandvoort werd een Brits racefeestje gevierd, terwijl juist de meeste Britten, rijders en bezoekers, in Frankrijk zaten voor de negende editie van 'Le Mans Classic', het tweejaarlijkse evenement van Peter Auto. Voor velen vormden de races slechts een bijzaak, want je kon je in de zomerse hitte net zo goed vermaken bij de talloze presentaties van merkenclubs, je geld kwijt op de veiling van Artcurial of bij de vele stands met automobilia en andere begerenswaardige zaken. Later vandaag doen we ook nog de groeten vanuit Le Mans, maar allereerst blikken we terug op de sportieve prestaties.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Peter Auto, Rebocar (3)

180711 LMC Jaguar Challenge
Jaguars van allerlei soorten in de Jaguar Classic Challenge

Jaguar Classic Challenge: O'Connell wint
Na een rondenlange strijd met de Duitse graaf Marcus von Oeynhausen, bekend als initiatiefnemer van het Bilster Berg-circuit, veroverde Martin O'Connell uiteindelijk de leiding in de 55 minuten durende Jaguar Classic Challenge-race, die hij vervolgens ook op zijn naam schreef. Graaf Oeynhausen, eveneens rijdend met een E-Type uit 1962, eindigde op de tweede plaats, voor Vincent Gaye en Anthony Reid met een twee jaar jongere E-Typ. Beste D-Type-rijders waren Christopher en Nick Ball, Marc Gordon was het snelste met een XK120.

180711 LMC Groupe c
Heerlijk om de Peugeots 905 weer in actie te zien, al speelden ze geen rol van betekenis

Groep C: Niet als eerste over de streep, wel de winnaar
Tommy Dreelan en Aron Scott kwamen met hun Porsche 962 in Leyton-House-kleuren als eerste over de eindstreep in de Groep C-race tijdens Le Mans Classic. Winnen deden ze echter niet, want vanwege een onregelmatigheid bij het verlaten van de pits tijdens een safety-car-fase werden ze naderhand bestraft met een ronde aftrek. Z ging de winst naar Michael Lyons met zijn Gebhard uit de C3-klasse, voor de beide Jaguar XJ-R 9's van respectievelijk Shaun Lynn en Ralf Kelleners/Ivan Vercoutere. Na alle ellende van de voorgaande races haalden Allard Kalff en Michiel Campagne met hun Spice voor het eerst dit seizoen de finish. Ze werden achtste algemeen en derde in de klasse. Mischa Strijder eindigde met zijn Porsche 962 als 15e.

180711 LMC Porsche Classic
Een enorm veld vol Porsches bij het 70-jarig bestaan van het merk

Porsche Classic Race: Stievenart kan het ook in de zomer

Ewens Stievenart, normaliter actief in de Trophée Andros, kan ook bij temperaturen van boven de 30 graden uitstekend uit de voeten, zoals hij bewees met de overwinning in de Porsche Classic Race Le Mans in een 908 Langheck uit 1968. Tijdens de opwarmronde legde de Fransman Boyadjian met zijn 911 RSR een oliespoor van Mulsanne tot Arnage, waarop de wedstrijdleiding besloot tot een start van achter de safety-car. De klok werd vijf minuten teruggezet, zodat de deelnemers nog iets meer racetijd kregen. Toen de race werd vrijgegeven, streed Stievenaert nog even met routinier Raymond Narac in diens 911 Carrera RS, die vanaf de pole-position gestart was, maar uiteindelijk bleek Stievenaert met zijn 908 toch in het voordeel. Hij won met een marge van ruim een minuut op Marc de Siebenthal met een Carrera RS, nadat Narac in de slotronde was teruggevallen naar de zesde plaats. Uwe Bruschnik eindigde als derde. De best geklasseerde Nederlander in het veld was Karsten Le Blanc, die met zijn RSR als zevende over de finish kwam. Erwin van Lieshout eindigde met zijn 911 ST als 18e. Geen succes was er voor oud-fabrieksrijder Gérard Larrousse in de 911 ST in de geel-rode kleuren van Shell: in de laatste ronde ging zijn motor in rook op.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet