Peter Auto

Peter Auto: Podiumplaatsen voor Armand Adriaans op overvolle Spa Classic

StephanieBezard-3682

Met nog een klasse erbij in zijn overvolle pakket pakte Peter Auto dit weekend op de Spa Classic groter uit dan ooit. Niet zo gek dat het programma op zaterdag tot 's avonds laat doorliep, dus de tienduizenden bezoekers kregen ruim waar voor hun geld, ook wat auto's betreft. Op de Formule 2 na – maar ook daar trekt het bij – trokken de nu acht grids van Peter Auto elk vele tientallen auto's. Armand Adriaans was de succesvolste Nederlander met een klassewinst en tweede plaats in de Heritage Touring Cup. Pascal Pandelaar/Michiel Van Duijvendijk en Jan Gijzen grepen net naast het podium, terwijl de Spice van Michiel Campagne/Allard Kalff in de Group C de eindstreep niet haalde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Peter Auto

Het nieuwtje van Peter Auto was de 2.0L Cup voor Porsche 911's van de eerste generatie. Maar liefst 36 auto's waren op de eerste wedstrijd afgekomen, ondersteund door diverse (Britse) Porsche-specialisten. De kwaliteit van het veld sprak ook uit het zestal op het podium: Olly Bryant/Andrew Smith grepen volgens verwachting de overwinning, maar David Huxley/Nigel Greensall en Mark & James Bates waren bijna even sterke duo's. Dat gold ook voor Pascal Pandelaar/Michiel van Duijvendijk, maar zij haalden het podium net niet. Erwin van Lieshout reed naar een tiende plaats, Karsten Le Blanc werd 13e in een 911 die hij deelde met Marc de Siebenthal.

PHOTOCLASSICRACING-2LITRECUP-4316

Pandelaar en Van Duijvendijk behoorden tot de kleine groep van 911-rijders die op zaterdag meer kilometers op de Porsche wilden zetten, maar dat weerhield de overige inschrijvers er niet van om de teller voor de Sixties Endurance-race op een machtige 72 te zetten – volgens ons een nieuw record in één race voor het florerende Peter Auto, maar we worden graag gecorrigeerd. Christophe van Riet in de Cobra van Gipimotor was (weer) de beste in een top-zeven van AC Cobra's. Pandelaar/Van Duijvendijk werden vierde in hun klasse, Armand Adriaans/Ad Verkuijlen eindigden in hun Corvette C2 als 40e. Jan Gijzen/Anthony Schrauwen waren in hun Lister Knobbly de eerste uitvallers.

SPA CLASSIC 2018 050

Adriaans was een stuk succesvoller in de Heritage Touring Cup. Terwijl Christian Traber twee keer won in zijn BMW 3.0 CSL, stond Adriaans in de Groep A-klasse twee keer op het podium. In de eerste race moest hij een zelfde BMW 635 CSi van Armand Mille nog voor laten gaan, maar in de tweede race won de Helmondenaar de klasse.

PHOTOCLASSICRACING-GREATESTTROPHY-5972

In de Greatest's Trophy doorbrak Carlos Monteverde in zijn E-type Lightweight voor het eerst het Italiaanse thema van deze voormalige Trofeo Nastro Rosso, maar Vincent Gaye herstelde in de tweede race de orde door in zijn Ferrari 275 GTB/C te zegevieren. Jan Gijzen werd twee keer vierde in zijn 275 GTB/4.

SPA CLASSIC 2018 044

De Spice SE92C van Michiel Campagne/Allard Kalff bleek helaas weer fragiel: in de eerste Group C-race stond de auto na negen ronden aan de kant, om in de tweede niet meer van start te gaan. Steve Tandy (Spice SE90C) versloeg intussen Ivan Vercoutere/Ralf Kelleners (Porsche 962C) en Michael Lyons (Gebhardt C91). In de tweede race bezetten Vercoutere/Kelleners opnieuw de tweede plaats, maar nu werden ze voorafgegaan door de 962C van Raymond Narac/Michel Lecourt. Een andere Spice SE90C, die van Tony Sinclair, werd derde.

PHOTOCLASSICRACING-CER1-7483

De CER1-race werd op naam geschreven van regerend kampioen Philipp Bruehwiler (Chevron B19). De Zwitser troefde de B8 van Sandy Watson/Martin O'Connell en de B19 van Maurizio Bianco af. Narac/Lecourt – daar zijn ze weer – wonnen zoals gewoonlijk de GT1-klasse.

FOTORISSIMA-CER2-5911

In CER2 mochten de Belgen een thuiszege van Marc Devis verwelkomen. Hinkend of niet, Devis bleef in zijn Toj SC303 net de Lola T286 van Dominique Guenat voor. De Cheetah G601 van Beat Eggimann werd op ruime afstand derde. De Ferrari 512 BBLM van Jérémy Van Lancksweert/Christophe van Riet zorgde voor variatie door te voorkomen dat een Porsche 935 er met de gebruikelijke GT2-klassezege vandoor ging.

FOTORISSIMA-EUROF2-8998

Matthew Watts (March 772) pakte de dubbel in de Euro F2, in een veld dat inmiddels 13 auto's telt. Twee keer bleef Watts de Ralt RT1 van Charles Veillard voor. Het publiek kon ook nog genieten van de Global Endurance Legends, een demonstratie van Le Mans-auto's van de jaren negentig en 2000.

SPA CLASSIC 2018 041
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet