Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Historisch F1-coureur David Ferrer (62) overleden

2017 David Ferrer 5-zw

"Er zijn maar drie echte sporten: stierenvechten, bergbeklimmen en autoracen. De rest zijn spelletjes", is een uitspraak die wordt toegeschreven aan Ernest Hemingway. Natuurlijk, het heeft ook iets te maken met heldendom, en dat hangt samen met het risico dat nu eenmaal ook aan de autosport verbonden is. 'Motorsport is dangerous', staat niet voor niets op alle toegangskaarten voor Britse race-evenementen. Toch is het iedere keer weer confronterend als het noodlot toeslaat. Als iemand zwaar gewond raakt, of erger, bij het uitoefenen van zijn of haar favoriete sport. Die risico's schakelen we het liefst uit, daar denken we liever niet teveel aan.

Vanmiddag kwam het nieuws dat de Franse rijder David Ferrer op 62-jarige leeftijd in het ziekenhuis is overleden als gevolg van de verwondingen die hij afgelopen zaterdag opliep tijdens de historische Formule 1-race op Circuit Zandvoort. Wie het ongeluk van nabij zag, wist eigenlijk wel dat de gevolgen zwaar zouden zijn, maar als mens blijf je nu eenmaal hopen. Ook dat hoort erbij. Helaas is die hoop nu tevergeefs gebleken.

Natuurlijk zijn historische raceauto's een groot genot om naar te kijken en te luisteren, maar daarbij mag nooit vergeten worden dat de veiligheidsvoorzieningen in de tijd dat die auto's modern waren, een stuk minder ver ontwikkeld waren dan nu het geval is. En dat het risico op zulke gevolgen, als er onverhoopt iets misgaat, dus ook een stuk groter is. David Ferrer wist dat. Hij was een regelmatig deelnemer aan historische wedstrijden en beleefde daar veel plezier aan. Het is dan ook een – enigzsins – geruststellende gedachte, dat hij, hoe tragisch ook, overleed bij iets wat zijn hobby, zijn passie was. Hij genoot zelf van het racen met historische auto's en liet de bezoekers van de evenementen waar hij racete delen in dat plezier. Daarvoor past dank en waardering.

Aan de familieleden en vrienden van David Ferrer spreken we ons oprechte medeleven uit.

Redactie AUTOSPORT.NL
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet