Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Liveblog van de Historic Grand Prix 2017 op Circuit Zandvoort

480-slagorde

Het is alweer de zesde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort in het nieuwe tijdperk met drie overvolle geluidsdagen. Het initiatief van HARC en Circuit Zandvoort heeft opnieuw de vier kampioenschappen van Masters Historic Racing als kern, met daarnaast veel inbreng van eigen bodem, variatie die reikt van Formule 3 tot vooroorlogse sportauto's, en weer een hele trits aan bijzondere demo's van onder meer Porsche en BMW. Het hele weekend doet AUTOSPORT.NL live verslag vanaf Circuit Zandvoort via het inmiddels bekende liveblog, met de meest recente berichten telkens met tijdsaanduiding bovenaan. Vragen of opmerkingen? Laat ze achter in een reactie onder aan de pagina!

Tekst en foto's: René de Boer, Mattijs Diepraam, Gerrie Hoekstra, Erik van der Schaaff, Chris Schotanus en Willem J. Staat

P1120734

18.08: En daarmee besluiten we deze liveblog van een bewogen Historic Grand Prix. Nadat het bezoekersaantal vorig jaar daalde, waren er dit jaar duidelijk meer mensen op de been – het fraaie weer op de twee racedagen droeg daar zeker aan bij. Het zware ongeluk van David Ferrer legde een grauwsluier over het evenement, die niet zomaar is weg te nemen, maar de autosportwereld liet eens te meer zien hoe het in het leven staat: stilstaan én doorgaan, want zo is het leven zelf ook. De fameuze woorden van Steve McQueen golden eens te meer: racing is life, everything else is just waiting.

IMG 0539

IMG 0548

17.57: Nadat Marcel van Mulders, de winnaar van gisteren, aanvankelijk de leiding nam in zijn Triumph TR4A, kwam Robert Hamilton in zijn Marcos 1800 GT na drie ronden langszij. Hamilton leek zo in de MG Triumph Competitions alsnog zijn overwinning te grijpen nadat hij misgreep in de Masters Pre-66 Touring Cars, maar hij had buiten Rainer Vorköpper en zijn Jaguar E-type gerekend: de Duitser greep een paar ronden voor het einde de kop en hield Hamilton daarna op ruim een seconde.

IMG 0438

2017 Winner Pre 66 F1

16.43: Het spande erom, in de tweede race van Historic Grand Prix Association. Peter Horsman (Lotus 18/21) was sneller weg dan Andy Middlehurst (Lotus 25) en wist 13 ronden lang zijn minieme voorsprong op Middlehurst vast te houden. Will Nuthall (Cooper T53) werd net als gisteren derde en was dus ook opnieuw de snelste in de pre-61-klasse.

steve-smith

francois-derossi

16.00: Verrassende ontknoping in de Historic F3 1000cc European Trophy: na zijn succes van gisteren leek de Fransman François Derossi (boven) ook vandaag op weg naar de overwinning en zag het Tudor-winnaarshorloge, dat vandaag aan alle racewinnaars wordt overhandigd, wellicht al om zijn pols. In de laatste ronde echter ging het mis: in het verkeer temidden van de achterblijvers werd Derossi in de Hans Ernst-bocht in de rondte getikt door Ferd Gustavson, waarop beide rijders met hun auto in de grindbak belandden. Daarmee was de eerste plaats en vervolgens de overwinning voor de Brit Steve Smith in de Chevron (zie boven op het podium). De Fransman Thierry Gallo werd met de fraaie ex-Jean-Pierre Jaussaud-Tecno als tweede geklasseerd, de Brit Mark Pangborn completeerde als derde het podium.

P1210331

14.48: De Classic F3-race stond in het teken van een geweldige inhaalrace van Tom Bradshaw in zijn Argo JM6, die helemaal van achteren kwam om de zege nét mis te lopen. Gisteren (zie boven) moest de snelste uit de kwalificatie al voorafgaand aan de race afhaken, maar vandaag liep zijn Argo als een zonnetje. Thomas Warken had in zijn Ralt RT3 twee seconden over voor zijn tweede overwinning van het weekend, na een nagelbijtende wedstrijd.

IMG 9557

14.37: Alle F1-coureurs staan even stil op het podium om David Ferrer sterkte te wensen. De 62-jarige Fransman ligt nog altijd in kritieke toestand op intensive care.

P1210111

14.14: Een rechttoe-rechtaan-overwinning voor Martin Stretton in de FIA Masters Historic Formula One-race. In zijn Tyrrell 012 reed hij vanaf pole 11,5 seconden weg van kampioenschapsleider Michael Lyons (Williams FW07B). Max Smith-Hilliard (Fittipaldi F5A) werd derde algemeen én winnaar van de pre-78-klasse, vlak voor teamgenoot Nick Padmore (Shadow DN5). Daarachter trok een mooi duel tussen Phil Hall (Theodore TR1), Jason Wright (Shadow DN8) en Greg Thornton (Lotus 77) de meeste aandacht. Thornton trok aan het langste eind, door eerst Wright te passeren en daarna te profiteren van een schakelfout van Hall.

vliegtuig

13.55:
Een mooi gebaar. Terwijl de F1-race gaande is – waarin wellicht de Boro had kunnen meedoen die ooit door de Nederlandse vlag werd gesierd – vloog dit vliegtuig over het circuit. Rust in vrede, Rody Hoogenboom.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet