Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Lotus 49 van Jim Clark na 50 jaar weer terug in de Zandvoortse straten

rijden-straat-1

We gaan 50 jaar terug in de tijd. Israel was verwikkeld in de zesdaagse oorlog. San Francisco werd het middelpunt van de flower power. Vrede en liefde in de Summer of Love. The Beatles brachten hun LP "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" uit terwijl Procol Harum wereldwijde bekendheid kreeg met hun klassieker "A whiter shade of pale". Phil Bloom liet haar borsten in het VPRO-programma Hoepla zien, maar ook de eerste reclames gingen de ether in. De zakreken machine werd uitgevonden en de militaire junta in Griekenland werd afgezet. Koning Willem Alexander werd geboren en revolutionair Che Guevara vermoord. Dr. Christiaan Barnard voerde zijn eerste harttransplantatie uit en de eerste testlancering van de Apollo 1 ging mis waarbij er drie astronauten verbrandden. In de autosport debuteerde de revolutionaire Lotus 49 met Ford Cosworth-motor op Zandvoort en won gelijk de race.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Gerrie Hoekstra en Dick Vergers

In het seizoen 1966 werden voor het eerst de 3-liter motoren geïntroduceerd. Enkel Ferrari en Brabham waren terdege voorbereid en hadden een 3-liter motor bij de eerste race. Later in het seizoen introduceerde ook BRM een nieuwe H16 3-liter motor maar deze flopte. Na een moeilijk eerste Lotus-Climax jaar gingen Colin Chapman en Maurice Philippe terug naar de tekentafel en ontwierpen de revolutionaire Lotus 49, geheel gebouwd rond een nieuwe 3-liter krachtbron de Cosworth DFV V8, gefabriceerd door motorenbouwers Mike Costin en Keith Duckworth.

Na de winst van Pedro Rodriquez met de Cooper-Maserati op het Zuid-Afrikaanse Kyalami en de dramatische winst voor Brabham-Repco rijder Denis Hulme in de straten van Monaco, waarbij Lorenzo Bandini dodelijk verongelukte, was Zandvoort het decor voor de derde wedstrijd van het seizoen.

clark-davids-1967
Zandvoorter Dick Vergers maakte in de zestiger jaren veel foto's van Formule 1-wagens die over de openbare weg naar het circuit reden. Hier de historische opname van de eerste meters van Jim Clark in de nieuwe Lotus vanuit Garage Davids op weg naar het circuit.

Destijds bleven de Formule 1 auto's tijdens het raceweekend 's avonds niet op het circuit staan, maar reden over de openbare weg naar diverse garages in Zandvoort. Team Lotus verbleef in die jaren altijd in Garage Davids, zo ook in 1967 toen Jim Clark op vrijdagochtend 2 juni, daar voor het eerst in de Lotus 49 plaatsnam en naar het circuit reed, de eerste overwinning van deze auto tegemoet.

dick-foto
50 jaar later maakt een emotionele Dick Vergers opnieuw foto's van deze unieke Formule 1-bolide.

Nu, 50 jaar later, bestaat Garage Davids al lang niet meer. Het gebouw is tientallen jaren geleden omgebouwd tot een supermarkt van Dirk van den Broek.

lotus-trailer

Verbaasde winkelende toeschouwers nadat vanavond de originele groene bolide met goudgele bies van de trailer werd gerold.

lotus-dirk2

lotus-dirk4

De nieuwe eigenaar nam plaats en reed, zoals Jim Clark dat ooit gedaan had, via Burgemeester Engelbertsstraat, Zeestraat, Van Speijkstraat en de Burgemeester van Alphenstraat, naar het circuit.

rijden-straat-2

Een unieke gebeurtenis als voorproefje wat er de komende dagen allemaal bij de Historische Grand Prix te bewonderen valt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet