Retro

Retro 1990: Racen op Colmar Berg in een uitstekende sfeer en fraaie ambiance

podium colmarberg

Op het testcircuit van Goodyear, in het schilderachtig gelegen Luxemburgse Colmar Berg, organiseerde de NAV haar jaarlijkse ledenuitstapje. Het onderlinge race-gekibbel werd ditmaal ondergeschikt gemaakt aan een uitstekende sfeer, waarbij het stralende weer zeker ook verantwoordelijk was voor deze positieve bijdrage. Wij waren ondermeer getuige van de nog eerder dan verwachte eerste overwinning van Mike Hezemans en een hilarische schuiver van Frans Verschuur.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Jan den Blanken (Bron Auto&Sport)
Foto's: Gerrie Hoekstra


We werden bij de ingang van de testbaan keurig ontvangen door een dame in een krakkemikkige caravan. Alle juiste kaarten lagen keurig gereed. Na de rondjes Zandvoort was testbaan Colmar Berg echt weer eens wat anders. Een circuit bijna geheel zonder de beschermende vangrail. Alleen naast de startplaats kon je als toeschouwer nog enige bescherming vinden. De hoge aarden wal in de eerste haakse bocht, na het lange rechte stuk, was de 'place to be'. De weinige toeschouwers hadden daar hun plaatsje gevonden. Voor elke racecategorie stonden twee manches op het programma, en de enthousiastelingen, die de trip naar Luxemburg gemaakt hadden, werden getrakteerd op een attractief race-weekend.

Renault 5 GT Turbo Cup. Dubbelslag Leen de Groot
Voor de tweede keer dit seizoen ging de pole positie naar Frans Verschuur, met naast hem Hendrik Jan de Vries, gevolgd door de wederom verrassend sterk rijdende Marquet, Leen de Groot, Raymond Coronel, junior-man Stephane Degroodt, Valentijn Simons en Tapiero.

In de eerste manche maakten Valentijn Simons, na een wereldstart vanaf de achtste positie, Leen de Groot en Frans Verschuur de dienst uit. Laatstgenoemde verspeelde kort voor het einde alle kans door veel te laat te remmen en in de eerste rechter zijn Renault op zijn zijde te leggen.

frans crash renault

crash-verschuur

"Vervolgens ben ik uitgestapt"vertelde Verschuur later, "Het autootje weer op zijn pootjes gezet en onder de ogen van de verbouwereerde baanposten verder gereden."
In de tweede manche maakte Verschuur indruk door zich van de laatste plaats op te werken tot een tweede plek, maar het totaal resultaat was slechts een povere 21ste plaats. Door een foutje van Simons kon Leen de Groot de eerste manche in zijn voordeel beslissen. Hendrik Jan de Vries en Tapiero werden respectievelijk derde en vierde, gevolgd door de met versnellingsbakproblemen kampende Dirk Leyssens. Stephane Degroodt toucheerde Raymond Coronel en na een snelle pitstop om wat onderdelen te laten verwijderen resulteerde dit oponthoud in een 14de plaats.

leen-de-groot

In de tweede manche nam Leen de Groot het commando van Valentijn Simons over en stoof naar zijn eerste overall zege in dit seizoen af.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet