Retro diversen

Retro: Jaap Blijleven wint Marcel Albers Memorial Trophy 2017

480 blijleven-op-kop

Met twee overwinningen heeft Jaap Blijleven tijdens de Pinksterraces op Zandvoort de Marcel Albers Memorial Trophy van 2017 naar zich toegetrokken. In Historic Monoposto Racing was Marcel Biehl in zijn Ralt RT1 twee keer de snelste, terwijl Kees van der Wouden Jr een dubbeloverwinning boekte in de FF2000-klasse. Bij Equipe GTS, de derde historische klasse op de Pinksterraces, won Mark Ashworth twee keer in zijn TVR.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mattijs Diepraam en Co van der Gragt

start-fford

Vanwege datumconflicten met vooral het Britse kampioenschap bleef het aantal inschrijvingen voor de Marcel Albers Memorial Trophy dit jaar helaas beperkt tot 18, een flinke stap terug na de enorme opkomst van vorig jaar. Circuit Zandvoort is echter nu al hard bezig om daar voor 2018 verandering in te brengen, met het vaste voornemen om Zandvoort ná Brands Hatch de Europese thuishaven van de Formule Ford te maken.

pinksterraces2017-47

De twee heats van de Trophy waren er dit jaar overigens niet minder leuk om. In de eerste race hield Conor Murphy in zijn Mondiale M89s de favoriet Jaap Blijleven scherp in diens Mygale GV15K.

480-blijleven-grind

Een spannend duel eindigde voortijdig in de Tarzanbocht, toen Murphy binnendoor dook en Blijleven toch naar binnen stuurde. Het resultaat was dat de Geva-auto over het voorwiel van de Mondiale werd gelanceerd.

480-crash-fford

"Ik had hem niet gezien", gaf Blijleven achteraf toe, "maar het geluk lachte me toe." Blijleven doelde op de crash die kort daarna op het rechte stuk plaatsvond, waarna de rode vlag werd gezwaaid. Het resultaat: de uitslag werd vastgesteld naar aanleiding van de stand van de ronde ervoor, toen Blijleven nog fier aan kop reed.

pinksterraces2017-27

De volgende dag had Blijleven het een stuk gemakkelijker. "Het was minder spannend dan gisteren", zei hij. "En al helemaal toen de nummers 2 en 3 [Murphy en de Duitser Klaus-Dieter Häckel, red.] er elkaar afreden. Wel jammer dat de safety car daardoor een deel van de race tenietdeed, maar ik ben blij met de overwinning." Blijleven kreeg de trofee traditiegetrouw uitgereikt door Jacques Albers, de vader van Marcel.

480-vdwouden

Bij Historic Monoposto Racing vertrok Kees van der Wouden Jr van pole in zijn Royale RP30, maar hij wist de snelle F3 van de Duitser Marcel Biehl naast zich. "Ik hoop dat Biehl me in het begin een beetje een gaatje laat slaan, daarna mag hij me op het rechte stuk voorbijblazen!" zei Van der Wouden vooraf over de Duitser, die Pinksterraces aangreep om te oefenen voor de Historic Grand Prix. En zo geschiedde. Nadat Biehl was opgewarmd, naderde hij Van der Wouden steeds dichter, en na een leuk duel was de Duitser erlangs.

pinksterraces2017-25

In de tweede race versloeg Biehl Van der Wouden opnieuw, maar de Nederlander bleef er deze keer korter op. In beide gevallen werd Tony Walsh derde in zijn Van Diemen RF78, op zondagochtend nog kort op Van der Wouden, 's middags op iets grotere afstand. Roel Mulder was in zijn PRS RH02 zoals gewoonlijk de snelste van de FF1600's, in de eerste race nog gevolgd door good old Jan Steenhart (in zo'n zelfde PRS RH02), maar die werd in de tweede race nipt verslagen door de Duitser Michael Rasper (Merlyn Mk11A).

480-hist-race

Equipe GTS bracht een hele verzameling TVR's, Triumphs, MG's en een enkele Porsche naar Zandvoort voor twee vermakelijke races. Mark Ashworth, die we ook vaak in Masters Gentlemen Drivers zien aantreden, won twee keer in zijn TVR, maar Simon Cripps zat er in zijn MG vlak achter. Tom Smith, tijdens de Spa Six Hours vast MG-teamgenoot van Jasper Izaks en Sjoerd Peereboom, pakte twee keer de derde plaats.

pinksterraces2017-50

Woensdag op AUTOSPORT.NL een sfeerreportage van de Pinksterraces op Zandvoort.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet