Masters Historic Racing

Retro: Lyons en Stretton verdelen F1-buit op Brands Hatch

brandshatchmasters2017-sun-20

Michael Lyons en Martin Stretton hebben op het Brands Hatch Masters Festival elk een race gewonnen in het FIA Masters Historic Formula One Championship. In een vol programma waarin Masters Historic Racing en Motor Racing Legends elk de helft van het aantal races leverden, maakten ook Michiel Smits, Karsten Le Blanc en René de Vries hun opwachting. De laatste twee behaalden in respectievelijk de RAC Woodcote Trophy en de Masters Pre-66 Touring Cars een derde plaats in hun klasse.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Het Formule 1-veld was met 24 wagens opnieuw ruim bezet. Alle bekende namen, op Loïc Deman na, maakten hun opwachting, maar er waren ook leuke verrassingen. Martin Bullock liet zichzelf en de Williams FW06 debuteren in het kampioenschap, terwijl de Schotse Belg Paul Grant een prachtig met behoud van patina gerestaureerde De Tomaso 505/38 meebracht, een auto van het type waarin Piers Courage in 1970 op Zandvoort omkwam. In onze sfeerreportage van woensdag meer beelden van deze schitterende auto.

brandshatchmasters2017-fri-50

Op zaterdag reed Lyons in zijn Williams FW07B vanaf pole naar een onbedreigde zege, op zondag brak na één ronde zijn aandrijfas, waarmee hij de leiding en de zege aan Martin Stretton (Tyrrell 012) liet. Regerend kampioen Nick Padmore stapte in de Shadow DN5 waarmee zijn teambaas Max Smith-Hilliard op Barcelona twee keer de pre-77-klasse won, om de auto zijn ongeslagen reeks te laten behouden. Lyons' rivaal Andy Wolfe (Tyrrell 011) kon niet aan de tweede race starten nadat hij in de eerste race zijn duim had ontzet. Ook de rest van zijn weekend was daarmee voorbij.

brandshatchmasters2017-fri-31

Na een donderbui die op zondagmiddag over het circuit trok, was Martin O'Connell op een natte baan oppermachtig in de FIA Masters Historic Sports Cars, een race waarin ook Michiel Smits zijn opwachting maakte in zijn Lola T70 Spyder. In zijn Chevron B19 reed O'Connell iedereen op grote afstand, waaronder ook de B19 van Smith-Hilliard/Padmore die van pole vertrok, maar in handen van de eerstgenoemde niet goed uit de voeten kon in de regen. Smits reed in de invitatieklasse mee en had gewoon veel plezier.

brandshatchmasters2017-sat-46

Karsten Le Blanc had na zijn vroege exit op Spa opnieuw pech: in de Masters Gentlemen Drivers mocht hij dankzij een fabelachtige kwalificatieronde van teamgenoot Nigel Greensall van pole vertrekken, maar het differentieel van zijn Cobra sputterde al na vijf ronden tegen. De race werd een relatief eenvoudige prooi voor de Cobra van Michael Gans, al was die na 90 minuten wel volledig uitgeput. Zijn reguliere teamgenoot Andy Wolfe zat immers met die ontzette duim aan de kant.

brandshatchmasters2017-fri-40

In de RAC Woodcote Trophy reed Le Blanc wel naar een mooie derde plaats in zijn klasse, een race die totaal werd gedomineerd door de Cooper-Jaguar T38 van Charles Gillett en Patrick Blakeney-Edwards. Vermakelijker was de verbeten strijd om de tweede plaats tussen de D-type van Eastick/Jones, de Cooper T24-25 van Ure/Wigley en de Lotus MkX van Bourne/Paul. De drie kwamen na een uur racen met nog geen drie tienden verschil tussen P2 en P4 over de streep.

brandshatchmasters2017-sun-10

In de Stirling Moss Trophy legde Chris Ward in de Lister 'Costin' een zelfde dominantie aan de dag. Alleen Michael Gans kon Ward een beetje bijhouden. Zijn Lotus 15 eindigde op 13 seconden, in een mager bezet veld van 15 auto's.

brandshatchmasters2017-fri-35

René de Vries reed samen met Jonathan Lewis in de Masters Touring Cars naar een derde plaats in de Mini-klasse. De Vries had pech met een safety car die naar buiten kwam net nadat hij op een ronde was gezet door leider Steve Soper. Daardoor werd zijn auto 'gescheiden' van de twee koplopers in de klasse. Sopers teamgenoot Henry Mann had in de openingsfase nog gestreden met Craig Davies, ook in een Alan Mann Mustang, maar toen Davies zijn derde versnelling verloor, hoefde Soper het alleen maar af te maken.

brandshatchmasters2017-fri-68

In de eerste HTCC-race leek Mark Smith in zijn BMW E30 M3 op de zege af te stevenen, maar zijn auto gaf halverwege de geest. Daardoor kon Steve Dance met zijn Capri RS2600 met de eer strijken. Smith zette de volgende dag de zaken recht door Dance alsnog te verslaan.

brandshatchmasters2017-fri-57

Het weekend werd afgesloten met een Formule Ford-race om de Tony Brise Trophy. Adriano Medeiros werd de onbedreigde winnaar in zijn Van Diemen RF80, op 11 seconden gevolgd door Mike O'Brien in zijn Merlyn Mk20, die daarmee ook de klasse van de oudere auto's won. Simon Hadfield schitterde door in zijn Titan Mk4 vanaf de 30e en laatste startplaats op te klimmen naar de zevende plaats algemeen en de tweede plaats in de oudere klasse.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet