Masters Historic Racing

Retro: Masters Historic Racing begint kampioenschap voor recente Le Mans-auto’s

20135 1

Masters Historic Racing begint volgend jaar een kampioenschap voor Le Mans-auto's van 1995 tot 2011. Na een pilot-race op Spa in 2017 wil de organisator van historische racekampioenschappen in 2018 een race opnemen in het programma van vrijwel alle evenementen op zijn kalender. Ook Zandvoort staat op die kalender.

Tekst: Mattijs Diepraam

Het nieuwe Masters Le Mans Legends-kampioenschap staat open voor auto's die destijds deelnamen aan de International Sports Racing Series, het FIA Sports Car Championship, de European Le Mans Series, de American Le Mans Series, de Intercontinental Le Mans Cup en de Le Mans Endurance Series. Auto's uit de SR1- en SR2-klassen en de daaropvolgende LMP900-, LMP675-, LMP1- en LMP2-klassen zijn welkom, net als GT1- en GT2-auto's uit de periode 1995-2011. Het veld wordt daarvoor in drie perioden verdeeld: 1995-1999, 2000-2005 en 2006-2011.

Masters boort daarmee een markt aan die in de VS al leeft en die de Britten nu naar Europa willen brengen. Op de historische edities van Daytona en Sebring rijden deze auto's al. Ook voor Nederland kan het kampioenschap interessant zijn, denk alleen maar aan de Dome van Racing for Holland of de Corvette waarin David Hart aan Le Mans deelnam.

Dit jaar al houdt Masters een pilot-race tijdens de Spa Six Hours van 15-17 september. Volgend seizoen wil de organisatie tijdens elk evenement op zijn kalender een Le Mans Legends-race houden, voor zover het circuit daarvoor geschikt is. Zandvoort is een vaste waarde op die kalender. Desgevraagd laat de organisatie van de Historic Grand Prix weten in gesprek te zijn met Masters om de Le Mans Legends in 2018 ook naar Nederland te halen. De interesse van de kant van Zandvoort is in ieder geval groot.

De raceweekenden gaan waarschijnlijk bestaan uit twee kwalificatiesessies van elk 30 minuten en een race van 45 minuten, met verplichte rijderswissel. Als wedstrijdleider is oud-coureur Nicolas Minassian aangesteld.

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 april 2017 19:07

  Wat mij betreft ook de mooiste periode die de deze klasse gekend heeft.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 april 2017 19:35

  Interessante ontwikkeling, zeker omdat men afgelopen jaar ook vanuit een andere organisatie met zoiets wilde komen. Masters Historic Racing is echter wel een gerenomeerde partij, daar gaat die andere organisatie een probleem krijgen.

  • 0
  • 0
   
  El Rato 13 april 2017 09:16

  Mooi idee/initiatief !! Fantasie slaat nu al enigszins op hol wat we daar allemaal (theoretisch......) kunnen gaan zien. Audi R8, Peugeot 908, Bentley, BMW LMP1, Pescarolo, Courage en niet te vergeten, de Dome? Plus natuurlijk de "dikke" voormalige GT1's. Hopen dat het door gaat en ze ook naar Zandvoort komen. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar terwijl dit raceseizoen net begonnen is:-)

  • 0
  • 0
   
  Dirk 13 april 2017 12:05

  Ik weet dat er in de VS een paar Audi R8's rondrijden in historische kampioenschappen. Tijdje terug reed er ook een Pescarolo (LMP2?) in het V de V kampioenschap. Maar de Bentley, Peugeot en BMW zijn volgens mij allemaal nog in bezit van de fabriek.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 april 2017 18:14

  Kan Jos Verstappen eindelijk ook weer iets doen met Peter Merksteijn...

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet