NK Historische Toerwagens & GT's

Retro: Lotus Elans all the way in NK HTGT op Barcelona

Senten-Images Barcelona 2017-7779

Het NK HTGT powered by Gamma was met meer dan 40 deelnemers afgereisd naar Barcelona voor de twee openingsraces van het seizoen 2017. Op het snelle circuit waren het in het HARC-kampioenschap opmerkelijk genoeg Lotus Elans all the way.

Tekst: Jan-Bart Broertjes
Foto's: Carlo Senten (Retro Racing Magazine)

De strijd om de startposities voor de eerste race ging tussen vier Lotus Elan-rijders. Alexander Schlüchter zette meteen een snelle tijd op de klokken. Na een korte onderbreking met de rode vlag vanwege de gestrande TVR van Niek van Gils waren het Bob Stevens en uiteindelijk Sander van Gils die nog sneller waren. Jos Stevens maakte de Lotus top-4 vol. De V8-concurrentie kon geen vuist maken, Michiel Campagne kampte met een kapotte gaskabel van de Corvette Grand Sport en Bas Jansen bleef steken op de vijfde plaats toen ook zijn TVR er de brui aan gaf. Mark Dols was de snelste man in GTS11 in zijn Marcos en bij de toerwagens was het Martin Bijleveld in de Ford Falcon die met een tijd van 2:16,8 bijna 3 seconden sneller was dan de concurrentie onder aanvoering van Roel Korsten (Ford Mustang).

Senten-Images Barcelona 2017-5271

Op het zonovergoten Circuito de Catalunya was Sander van Gils de te kloppen man in de eerste race. Na de rollende start was het dringen in de eerste bocht. Alexander Schlüchter pakte de leiding, maar polesitter Van Gils wist de eerste plaats snel weer terug te pakken. Bob Stevens wist Schlüchter ook te passeren en deed zijn uiterste best om Van Gils te achterhalen, echter zonder succes. Tegen de drie leidende Lotus Elan-rijders was geen kruid gewassen. Michiel Campagne moest genoegen nemen met
de vierde plaats in zijn Corvette Grand Sport, nadat hij Georg Nolte (Ford GT40), Bas Jansen (TVR Griffith) en Jos Stevens (Lotus Elan) had verschalkt.

Senten-Images Barcelona 2017-3652

De GTS11-klasse werd gewonnen door Robert Hamilton (Marcos), omdat Mark Dols in leidende positie de pits moest opzoeken met een technisch probleem. Bij de toerwagens won Jaap van der Ende (Ford Falcon) toen de andere Hamilton, Carlo, in de laatste ronde last kreeg van een lege tank in zijn Ford Falcon. De kleine toerwagenklasse was voor Rob Rappange (Mini Cooper S).

Senten-Images Barcelona 2017-5914

Bij de rollende start van de tweede race nam Michiel Campagne de leiding in de Chevrolet Corvette Grand Sport, maar hij werd direct aangevallen door Sander van Gils en Bob Stevens. Van Gils strandde even later met een remprobleem, waarna Alexander Schlüchter zich in de top-3 meldde. De snelste man op het Grand Prix-circuit was Andy Newall die door het veld stormde in Rhea Sautters Jaguar E-type. Het leek een kwestie van tijd tot hij zich vooraan zou melden. Helaas werd zijn opmars gestuit door een
weigerende benzinepomp, waardoor hij de pits in moest.

Senten-Images Barcelona 2017-0074

Het kostte de twee Lotus Elan-rijders enkele ronden voor ze Campagnes krachtige Corvette wisten te passeren. Uiteindelijk sloeg Bob Stevens een gaatje en vochten Schlüchter en Campagne tot aan de vlag om de tweede plaats. Daarachter was het Niek van Gils die zijn TVR voor de Lotus Elan van Jos Stevens wist te positioneren en met succes de deur dichthield. Jip van Putten (Shelby Mustang) maakte een mooie opmars door het veld en finishte als zesde.

Senten-Images Barcelona 2017-6842

De GTS11-klasse was opnieuw een prooi voor Robert Hamilton. Carlo Hamilton was ook deze keer de snelste toerwagenrijder in zijn Ford Falcon en hij had genoeg benzine meegenomen, zodat hij de klasseoverwinning pakte voor Martin Bijleveld. Rob Rappange (Mini Cooper S) won opnieuw de kleine toerwagenklasse.

Senten-Images Barcelona 2017-5409

NK HTGT, Barcelona, 9 april 2017

Race 1
1. Sander van Gils (Lotus Elan) 16 ronden in 35:02,711
2. Bob Stevens (Lotus Elan) + 10,2 sec
3. Alexander Schluchter (Lotus Elan) + 25,6 sec.
4. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport) + 42,2 sec.
5. Jos Stevens (Lotus Elan) + 44,1 sec.
6. Bas Jansen (TVR Griffith) + 53,8 sec.

Race 2
1. Bob Stevens (Lotus Elan) 14 ronden in 31:08,213
2. Alexander Schluchter (Lotus Elan) + 6,1 sec.
3. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport) + 6,9 sec.
4. Niek van Gils (TVR Griffith) +32,8 sec.
5. Jos Stevens (Lotus Elan) + 33,1 sec.
6. Jip van Putten (Shelby Mustang) + 70,4 sec.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet