Retro

Retro 1990: Het Zandvoortse circuit leeft op bij de openingsraces

alfa-kleur

Positieve ontwikkelingen rond het interim circuit van Zandvoort. Een opvallende toename van reclameborden en de steun van meerdere importeurs zorgden voor een fraaie ambiance en mooie races. Volle startvelden bij deze openingsraces met verrassende winnaars, maar ook met de nodige opstartproblemen bij vooral de nieuwe Citroën AX Cup.

Tekst: Gerrie Hoekstra (Bron Auto& Sport – Willem J. Staat en Hubert Winckers / Rally's & Races)
Foto's: Gerrie Hoekstra

Valse start Citroën AX Cup
Tijdens de openingsraces van 25 maart 1990 werden de 90'er jaren met een nieuw merkencup tijdperk ingeluid. De introductie van de Citroën AX Cup betekent een belangrijke injectie voor de nationale autosport. Sportiviteit staat bij Citroën hoog in het vaandel en van te voren werd er al aangekondigd dat uitwassen, zoals in het verleden bij de Toyota Cup het geval waren, moeten worden voorkomen. Er wordt door Citroën gemikt op jonge racetalenten die in de gelegenheid gesteld worden om betaalbaar te racen in een attractieve competitie. Ook is er een Ladies Cup ingesteld. In totaal heeft Citroën een aantrekkelijk prijzenpot van 175.000 gulden te verdelen.

De 19-jarige truckverkoper Marcel van Vliet werd uiteindelijk de eerste racewinnaar van de cup. Ronden lang leverden Van Vliet en pole-man Patrick van Dissel een felle strijd om de kop, waarbij de beslissing twee ronden voor het einde viel. De dames lieten zich van hun beste kant zien. In de beginfase leverde Amee de Jong een leuk gevecht om de derde plaats met John Hoogendoorn en Henk Colijn. Toen zij haar plek eenmaal veilig had gesteld waren de koplopers reeds buiten bereik.

krimpen-crash-citroen
Angstige momenten voor Ger van Krimpen.

Routinier Ger van Krimpen zorgde in de zaterdagmiddagtraining voor de allereerste historische AX-act door zonder remmen in de Tarzan te belanden. Een spectaculair moment dat gelukkig zonder gevolgen bleef.

treintje-rijden
Close Racing tussen Rob Karst en achtervolger John de Vos.

Na afloop van de wedstrijd werden de zaken serieus door Citroën aangepakt. De eerste drie algemeen, de eerste drie bij de dames en nog drie willekeurige deelnemers werden aan een nakeuring onderworpen. De uitslag werd daardoor compleet overhoop gehaald vanwege verschillende technische diskwalificaties. Zo werden Thijs van Dijk, Patrick van Dissel, Rob Karst, John de Vos. John Hoogendoorn, Gwen Caviet en Mariette Adolfs bestraft met twintig minpunten.

duel-citroen
Marcel van Vliet (12) won nipt voor Patrick van Dissel.

Een lekker begin. Van Dissel eindigde op de baan als tweede, maar kreeg buiten twintig minpunten ook nog eens twee extra diskwalificaties te verwerken, waarvan één door een discutabel akkefietje met Marcel van Vliet. Jammer, want deze Ascona Cup '89-winnaar had laten zien dat hij één van de snelste is in dit Citroën-veld.

Marcel van Vliet werd winnaar, voor de eerste dame Amee de Jong. Een derde podiumplaats algemeen was er voor Donald Molenaar, gevolgd door Henk Colijn, Ger van Krimpen, Paulien Borrius Broek, Jenny van Hilten en de jonge debutant Tom Coronel.

schade-dame-aan-kant
Lilian Andela moest haar Citroën aan de kant zetten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet