Masters Historic Racing

Retro: Groeten van de Spa Six Hours 2016

spasixhours16-zat-86

De regen die de hele week werd voorspeld, bleef volledig uit – althans tot een minuut na de finish, toen het begon te spetteren, en niet alleen met regendruppels. Maar wat daardoor een relatief eenvoudige Spa Six Hours leek te worden, werd het voor vele teams absoluut niet. Opvallend veel auto's hielden er voortijdig mee op. Van de 11 GT40's was er ook maar (weer) één die het probleemloos volhield. "Tien kleine negertjes", zoals DHG-teammanager Freddy Rijshouwer het karakter van de race kenschetst. En zo was 't dit jaar ook weer. Het hele weekend waren we erbij.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

spasixhours16-vrij-1

Spa-Francorchamps ontwaakt. Lege tribunes. En zoals even later zal blijken: een 'leeg' mediacentrum, waar we voor het eerst meemaken dat er niets te drinken wordt aangeboden, laat staan te eten. Zelfs een waterkoeler blijkt te veel. Opgeteld bij andere zaken als verre parkeerplaatsen en gesloten toiletdeuren, werd de Spa Six Hours van 2016 het meest ongastvrije autosportevenement dat we ooit hebben bezocht. En tegelijk veel te gastvrij – maar daarover later meer.

spasixhours16-don-33

De garagedeur gaat open voor de Chevron B19 van Max Smith-Hilliard en Nick Padmore.

spasixhours16-don-1

Even naar huis bellen... deze banden zijn veel te glad voor mijn Morgan!

spasixhours16-don-2

Dit Duits-Zwitserse duo kon lekker twee races doen met de RSR: Masters 70s Celebration en FIA Masters Historic Sports Car Championship.

spasixhours16-don-3

Viking power... Ook Deense onverzettelijkheid in de Six Hours.

spasixhours16-don-4

Da's andere kost voor Fortec Motorsport. Het Formule V8- en F3-team mocht sleutelen aan de Cortina van teambaas Richard Dutton en bevriende motortuner Neil Brown.

spasixhours16-don-5

Bij het toonaangevende JD Classics staat de GT40 gewoon in de oude pitstraat.

spasixhours16-vrij-15

Altijd handig om het gereedschap voor het grijpen te hebben.

spasixhours16-don-34

spasixhours16-zat-11

Je vindt monteurs in allerlei houdingen. Maar het blijkt toch ook vaak het op één na oudste liggende beroep.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet