Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: De zondag van de Historic Grand Prix 2016

CY7H1221

De Historic Grand Prix wist zijn volmaakte staat van dienst met alleen maar zonnige dagen niet vol te houden op de laatste dag van editie 2016, maar het publiek kreeg daar uitermate spannende races voor terug. De winnende marge bleef meer dan eens onder de seconde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Chris Schotanus, Willem J. Staat

De race voor het FIA Masters Historic Sports Car Championship werd een echte kraker. De Lola T70 Mk3B van Leo Voyazides/Simon Hadfield versloeg de kleine Lola T290 van Michael Gans met slechts een halve seconde verschil, na een uur lang hard racen. In de laatste ronde reden Hadfield en Gans nog naast elkaar op de Audi-S af, maar Hadfield wist de Duitser net achter zich te houden. "Naast elkaar rijden is één ding, maar je weet wat er gaat gebeuren als Simon met zijn voet die 500 pk loslaat", zei Gans.

CY7H1247

Het was de tweede keer dit weekend dat Voyazides en Hadfield profiteerden van een safetycarsituatie – deze keer veroorzaakt door de Ferrari Daytona van Nicky Pastorelli, waarvan de motor plofte op weg naar de Audi-S. "Ja, ik heb een mooie app op mijn iPhone", grapte Hadfield, "ik hoef maar op een knopje 'Safety car alstublieft!' te drukken, en hop!"

CY7H1234

Op het moment van de neutralisatie lag Voyazides nog zesde, teruggezet na een drivethrough penalty vanwege contact in de eerste ronde met Mark Piercy's Lola T210. Met Hadfield achter het stuur joeg de dikke Lola van het Brits-Griekse duo naar voren, met als hoogtepunt een inhaalactie buitenom in het Scheivlak, waarvan David Hart het slachtoffer was. Ook Hart haalde het einde niet: na 25 ronden kwam hij met zijn T70 Mk3B naar binnen.

IMG 2587

Nick Padmore daverde 's middags naar zijn tiende F1-overwinning van het seizoen. In zijn Williams FW07C hield hij Greg Thornton (Lotus 91) net op afstand. Die had op zijn beurt de Italiaan Stefano Di Fulvio (Tyrrell 012) achter zich aan. Thornton en Di Fulvio passeerden allebei Christophe d'Ansembourg, die gisteren in zijn Williams FW07C nog tweede werd. Michael Lyons had deze keer maar zes ronden nodig om naar de leiding in de pre-77-klasse te rijden, ook al moest hij opnieuw uit de pitstraat starten. "Ik zou hier het hele weekend wel kunnen rijden, zo gaaf is Zandvoort met een F1-auto", aldus Lyons.

IMG 2607

Padmore was blij met zijn overwinning, maar ook wel weer een tikje gefrusteerd over het feit dat Thornton hem de snelste ronde van de wedstrijd had afgenomen. Thornton zelf baalde ook. "Dit is het vierde achtereenvolgende jaar dat ik tweede word... Ik wil ook zo'n horloge!" Voor Frits van Eerd was het vandaag gauw afgelopen. Zijn March 761 stond na twee ronden al binnen met een kapotte versnellingsbak.

CY7H1163

In de Pre-War Sportscars duelleerden Rüdi Friedrichs' Alvis Speed 20 en Charles Gillett's Frazer Nash Super Sports op het scherpst van de snede, een genoegen om te zien op een halfnatte baan. De Alvis verloor later in de race echter aan snelheid. Daardoor had de Frazer Nash aan het slot het rijk alleen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet