Retro diversen

Retro: Brooklands gaat Finishing Straight in ere herstellen

P1220478

Een belangrijk deel van de legendarische kombaan van Brooklands wordt in ere hersteld. Het allereerste permanente circuit ter wereld is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer intact, al ademt de locatie nog steeds autosport vanwege het museum en het 'beleveniscentrum' dat Mercedes-Benz er enkele jaren geleden neerzette. Na de afbraak in de tweede helft van de vorige eeuw krabbelt de autosport langzaam maar zeker terug in dit heilige der heiligen: met het herstelde Finishing Straight kunnen auto's weer daadwerkelijk op snelheid rijden op Brooklands.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Een vliegtuigfabriek, kantoorgebouwen bij de vleet, een doorgang dwars door de kombaan om het parkeerterrein van een supermarkt bereikbaar te maken – het voorheen zo glorieuze circuit van Brooklands heeft nogal wat te verduren gehad toen het zijn oorspronkelijke functie eenmaal was kwijtgeraakt.

Toch wint de autosport weer aan terrein op het historische gebied bij Weybridge, ten zuidwesten van Londen, net binnen de ringweg M25. Letterlijk zelfs, want het Brooklands Museum gaat de befaamde Finishing Straight in ere herstellen. Daarvoor moet een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog wijken. Het ene stukje geschiedenis gaat dus plaatsmaken voor nóg vroegere geschiedenis.

cotswolds11-2

De Finishing Straight was het rechte stuk dat op het binnenterrein van de kombaan was aangelegd voor, inderdaad, de starts en finishes van de races op Brooklands. Het extra brede stuk circuit kon ook worden gebruikt om een korter traject te creëren. Het gedeelte komt uit op het deel van de kombaan dat nog overeind staat. De combinatie van de twee geeft het museum meer mogelijkheden om actie toe te voegen aan de statische presentatie van zijn museumstukken – niet alleen van auto's, maar ook voor vliegtuigen.

Het circuit dat in 1907 zijn poorten opende, werd in de oorlog overgedragen aan vliegtuigbouwers Vickers-Armstrong en Hawker. Op het terrein werden tijdens de oorlog onder meer Wellington-bommerwerpers geassembleerd.

cotswolds11-1

De oude hangar wordt deze maand afgebroken. Eerder dit jaar was het museum al begonnen aan de bouw van de Flight Shed, een nieuwe vleugel waarin Brooklands zijn vliegtuigcollectie gaat onderbrengen.

Het museum – in de jaren negentig nog een bescheiden optrekje – is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote Londense attractie. Ook de investeringen van Mercedes, waar in eerste instantie nog kritisch naar werd gekeken, hebben eraan bijgedragen om de auto weer terug in beeld te krijgen op Brooklands.

Het project kon tot stand komen door steun van bijna 5 miljoen pond van de Heritage Lottery Fund. De overheid legde daar een miljoen pond subsidie bij. De resterende tonnen zijn via crowdfunding bij elkaar gekregen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet