Retro diversen

Retro: Sportieve Citroëns bijeen in Moulins

IMG 2623
Bommetje op wielen: Citroën AX Turbo Superproduction uit 1988

Het afgelopen weekeinde was het Circuit du Bourbonnais nabij de stad Moulins in het Franse departement Allier de locatie voor de elfde editie van 'Citroracing Historique', het jaarlijkse evenement waarbij de sportieve historie van Citroën (en Panhard als aanverwant merk) centraal staat. Evenals in de twee voorgaande jaren was het evenement voor uw redacteur als groot liefhebber van Citroën in het algemeen en de sporthistorie van Citroën in het bijzonder reden genoeg om de reis naar de Fransen binnenlanden te aanvaarden, en wederom was het zonder meer de moeite waard. Modellen die dit jaar speciaal in de schijnwerpers stonden, waren de AX, die 30 jaar geleden gepresenteerd werd, en de Saxo, die twee decennia geleden het licht zag. Tevens was het evenement dit jaar gekozen tot 'evenement van het jaar' van de Franse Amicale des Clubs Citroën et DS, het overkoepelend orgaan van de diverse Citroën- en DS-clubs. We zagen er weer vele interessante auto's en spraken er vele interessante mensen. Het blijft prachtig wat de familie Jammes als privé-initiatifnemers ieder jaar weer op de been brengen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions


IMG 0486

De spectaculair ogende AX Superproduction, waarmee Citroën in 1987 en 1988 deelnam aan het gelijknamige Frans toerwagenkampioenschap met Jean-Pierre Jarier en Carole Vergnaud als rijd(st)ers, incidenteel bijgestaan door Guy Fréquelin in een derde auto, was een bijzonder model tijdens Citroracing Historique, waar de auto met 350 pk sterke turbomotor ook een aantal ronden reed. Jean-Pierre Jarier was aangekondigd als speciale gast, maar vanwege het slechte weer van afgelopen zaterdagochtend in het departement Var, waar hij woont, kon hij met zijn vliegtuig niet opstijgen, dus hij liet helaas verstek gaan. Wellicht volgend jaar.

IMG 2255

Speciale AX voor een rit door Marokko.

IMG 2759

Groepsfoto van de aanwezige AX'en.

IMG 0546

Maar natuurlijk ging het niet alleen maar om AX'en, want zoals altijd waren alle sportieve Citroëns welkom, zoals hier de Visa Chrono.

IMG 0592

Waarvan er één het spoor even bijster raakte.

IMG 0959

Ook de Saxo viert dit jaar een jubileum, 20 jaar geleden werd dit model geïntroduceerd. Hier een Franse Cup-uitvoering. Overigens was onze landgenoot Dillon Koster van plan om met zijn eigen ex-Saxo Cup-auto in Frankrijk van de partij te zijn, maar zijn deelname aan de Clio Cup Central Europe, die afgelopen weekeinde op de Red Bull Ring reed, verhinderde dit. En dat Dillon modern racen nog net iets leuker vindt dan historisch rijden, begrijpen we heel goed. Maar goed, ook in dit geval: wellicht volgend jaar.

IMG 0978

En ook met zo'n Saxo gaat het wel eens even mis.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet