Masters Historic Racing

Retro: Nick Padmore naar dubbele F1-zege tijdens Donington Masters Festival

20087 1

Op Monaco mocht hij van zijn 'baas' Max Smith-Hilliard zelf niet racen, maar op Donington Park was de Goodwood-ronderecordhouder er weer als vanouds bij: Nick Padmore won in zijn Williams FW07 beide races voor het FIA Masters Historic Formula One Championship. Martin Stretton en Mark Piercy grepen de winst in de race voor het FIA Masters Historic Sportscar Championship, terwijl Henry Mann de Touring Car Masters won. De Masters Three Hours op zaterdagavond werd een prooi voor David Forsbrey en Andy Newall. Dezelfde Newall won beide CanAm-races.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Masters Historic Racing

Nick Padmore is de nieuwe leider in het historische F1-kampioenschap na zijn twee zeges tijdens het Donington Masters Festival, maar hij moest er wel voor werken. Het was een relatief klein veld dat aan de start verscheen op Donington Park, maar de kwaliteit was hoog. Padmore moest het niet alleen opnemen tegen Loïc Deman, de Belg die vorig jaar de meeste races won. Ook Martin Stretton was weer eens van de partij met zijn Tyrrell 012.

Die greep bij de start van de eerste race het initiatief, met Padmore en Deman achter zich aan. Toen het licht begon te regenen, zakte Stretton terug naar de derde plaats, terwijl Deman in zijn Tyrrell 010 kort de leiding overnam. Maar niet voor lang: na enkele ronden had hij zich aan de nieuwe omstandigheden aangepast en in twee ronden tijd reed hij weer aan de leiding. Ook dat bleek tijdelijk: Padmore pakte de kop terug en vervolgens verloor Stretton zijn voorvleugel, waardoor hij moest opgeven. Zo kon Padmore winnen, met Deman in zijn spoor. Max Smith-Hilliard (Shadow DN5) won de klasse voor auto's van vóór 1978 en maakte daarmee het succes voor WDK Motorsport compleet.

20084 1

De tweede race kon Padmore lange tijd vanaf de kop controleren. Mike Wrigley (ook in een FW07) lag even tweede, maar werd al snel teruggezet door de traag gestarte Stretton, voordat de Williams in de grindbak verdween. Aan het eind joeg Stretton Padmore tot het uiterste op, maar de laatstgenoemde wist met drie tienden voor te blijven. Deman werd derde. Er was een hele reeks uitvallers: Wrigley werd op de lijst vergezeld door onder meer Smith-Hilliard, Greg Thornton (de kampioen van 2014) en Steve Hartley (Arrows A3).

20088 1

De sportwagenrace had ook te kampen met afwezigen: de snelle Lola T70 Mk3B-duo's Monteverde/Pearson en Minshaw/Keen lieten na de kwalificatie verstek gaan. Dat opende de weg voor de open Lola T210 van Mark Piercy, die opnieuw Martin Stretton had ingehuurd als co-equipier. De hele race streden Piercy en Stretton met de Lola T212 van Robert Oldershaw, de T290 van Michael Gans, de T70 Mk3B's van Paul Gibson en Chris Beighton, maar ook met de fraaie Matra MS650 van Rob Hall/Andy Willis. Stretton greep aan het slot uiteindelijk de leiding van Oldershaw, die later zijn tweede plaats zou kwijtraken door een diskwalificatie. Daardoor finishte Gans als tweede en Gibson als derde.

20086 1

Henry Mann bleek onoverwinnelijk in de Masters Touring Cars. Het was de tweede keer dat hij met zijn brute Ford Fairlane op het circuit verscheen en alleen de Cortina van Andy Wolfe en Michael Gans kon enige partij bieden. Jonathan Lewis versloeg Ron Maydon in de strijd om de Mini-klasse.

20085 1

Intussen verzamelden de GT-auto's van de Masters Gentlemen Drivers zich op zaterdagavond voor de Donington Three Hours, sinds vorig jaar een nieuw element van de Masters-series. Ondanks de aanwezigheid van drie GT40's hadden de snelle Ford-machines het rijk niet voor zich alleen. De Cobra van Chris Chiles Sr en Jr hield de leiding in de handen tot voorbij de helft in handen, handig gebruikmakend van een safetycarsituatie om zonder tijdverlies te pitten, alvorens Andy Newall – die het stuur had overgenomen van zijn langzamere teamgenoot David Forsbrey – de zaken in zijn GT40 rechtzette. Rob Hall en Andy Willis finishten als tweede in hun Cobra, de Jaguar E-type van Pearson/Pearson werd derde.

20083 2

Newall voegde nog eens twee zeges toe aan zijn succesvolle weekend door de zogenaamde Masters Allcomers-race twee keer te winnen. Bij gebrek aan CanAm- en Interserie-inschrijvingen was de race namelijk ook opengesteld voor Lola T70's die aan de sportwagenrace geen genoeg hadden. Uiteraard was de McLaren M8F van Newall te snel voor de rest van het veld, waarin alleen de M8C/D van John Grant in de buurt kwam.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet