Goodwood

Retro: Groeten van het Festival of Speed 2016

Autosport FoS BvdW-33

Goodwood Festival of Speed 'Full Throttle – The Endless Persuit of Power': Het 2016-thema stond in het teken van de liefde voor power. Power in de autosport kent ook wel de definitie: te veel paardenkrachten, wanneer alle wielen spinnen in elke versnelling. De Earl of March had zijn best gedaan om zoveel mogelijk pk-monsters naar zijn landgoed te halen die in dat opzicht 'bekwaam' waren. Auto's van alle leeftijden, van begin 1900 toen er nog geen circuits waren tot de meest recente Le Mans-racer. De pk's moesten wel 'in bedwang' worden gehouden door professionele coureurs. Gelukkig waren vele sterren bereid naar het zuiden van Engeland af te reizen voor het leukste 'snelheidsevenement' van de wereld.

Tekst en foto's: Bob van der Wolf

Van alle jaren dat uw verslaggever de laatste dagen van juni slijt in Goodwood zijn de weergoden meestal goed gestemd. Dit jaar besloot men om het terrein voor het evenement in één redelijke modderpoel te veranderen door alle regen. Dit mocht de pret niet drukken want de show was op de baan, in de paddock, tussen de bomen en in de lucht fantastisch. De traditionele display was dit jaar van BMW die zijn 100-jarig bestaan feestelijk vierde op het landgoed van Goodwood. Vuurwerk, feestjes, veel auto's en motoren uit het museum en bekende coureurs die voor hen gereden hadden maakte het feestelijk plaatje compleet. Ook was het 50 jaar geleden dat Ford Le Mans wist te winnen. Dit jaar deden zij het weer in de GTE-PRO-klasse. Daarom reden er op Goodwood het eerste GT40-prototype tot de laatste winnende Ford GT de heuvel op. Het is inmiddels ook al weer 40 jaar gelden dat James Hunt Formule 1-kampioen werd. Een ruime selectie van de raceauto's waarin hij ooit reed waren aanwezig en reden mee.

De Earl heeft ook altijd laten weten dat hij fan is van Amerikaanse raceauto's. Dat hebben ze geweten in de VS, want vele CanAm-, NASCAR-, drift-, GT- en andere Amerikaanse raceauto's werden naar Engeland gehaald om ze daar voor vier dagen showen. Voor degenen die niet zo veel met de racen hebben, konden zich vergapen aan alle nieuwste sportmodellen en 'normale' consumentenauto's van vele autofabrikanten uit de wereld. Een compleet dorp van stands werd opgebouwd om de juiste beleving per merk te creëren. Noem het maar de British Motorshow 2.0. De auto's waren statisch te bewonderen maar ook rijdend. Dit maakte het concept uniek

Autosport FoS BvdW-1

McLaren had op zijn eigen stand drie topstukken staan: de M15 / MP4-2C / M8D.

Autosport FoS BvdW-2

Lord March en Ian Robertson van de BMW Group openen het Festival of Speed festijn op de donderdag.

Autosport FoS BvdW-3

Het BMW-display (vanwege het 100-jarig bestaan van het merk) tijdens een van de vuurwerkshows tijdens het weekend.

Autosport FoS BvdW-4

Waarom niet in de avond een BMW-show doen voor de aanwezige gasten?

Autosport FoS BvdW-5

In de vroege ochtenduren worden de motoren zeer geconcentreerd opgewarmd door de Honda-monteurs.

Autosport FoS BvdW-6

Een van de eerste Ford GT40's met in de achtergrond een van de modernste varianten.

Autosport FoS BvdW-7

James Hunt Lotus op het display omdat het 40 jaar geleden was sinds zijn Formule 1-titel.

Autosport FoS BvdW-8

De firma Tag Heuer pakte groots uit met een Formule 1-display.

Autosport FoS BvdW-9

Alle motoren tegelijk laten opwarmen zorgde voor een 'mooi' rookgordijn.

Autosport FoS BvdW-10

De Honda RA300 wordt voor het rijden nog even opgepoetst.

Autosport FoS BvdW-11

In 1966 won Ford Le Mans, daarom reden o.a. deze exemplaren het gehele weekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet