Peter Auto

Retro: Van der Kroft goudgerand op GP de l'Age d'Or

Senten-Images Dijon 2016-6545

Ad van der Kroft en Olivier Hart behoorden tot de landgenoten die het podium mochten beklimmen tijdens de Grand Prix de l'Age d'Or, die tegenwoordig deel uitmaakt van het circus van Peter Auto. Van der Kroft won zijn klasse, Hart Jr deelde voor het eerst een Cobra met zijn vader en reed naar een derde plaats in de Sixties Endurance-race. Op het circuit van Dijon verscheen Peter Auto niet alleen met hun vertrouwde platforms aan de start. Ook de Formule Juniors en de Trophée Legende met prachtige pre-war-raceauto's maakten er hun opwachting.


Tekst: Carlo Senten & Mattijs Diepraam
Foto's: RetroRacing Magazine

In de CER1 zagen we de aloude strijd tussen Lola en Chevron, waaraan ook David Hart een steentje bijdroeg. Hart bleef met zijn Lola T70 Mk3B net buiten het podium steken op de vierde positie. De winst ging naar Philipp Bruewiler (Chevron B19), gevolgd door David Tomlin (Lola-FVC T212) en Richard Meaden/Grant Tromans (Lola T70 Mk3B).

Senten-Images Dijon 2016-5189

In de CER2-race was het de als vijfde gekwalificeerde Martin O'Connell met de Chevron-DFV B23 die na een sterke race als eerste de finishvlag zag. Dominique Guenat met een Lola T286 en Yves Scemama met de in Warsteiner kleuren gehezen Toj SC304P maakten het podium compleet nadat ze zich als eerste en tweede hadden gekwalificeerd.

Senten-Images Dijon 2016-3965

In tegenstelling tot de overige klassen is de Heritage Touring Cup sterk aan het groeien: op Dijon stonden er wederom nieuwe gezichten aan de start, waaronder de Bastos BMW 530 van het voormalige Belgische Joosen-team. Yves Scemama wist race op zijn naam te zetten met de Ford Capri 2600 RS uit 1971. Achter hem streden de duo's Claude Boissy/Patrick Bourgoigon met een Ford Escort 1600RS en David Huxley/Nigel Greenshall met de Ford Mustang GT voor de overige twee podiumplaatsen.

Senten-Images Dijon 2016-4430

In de Group C stond Michiel Campagne als debutant aan de start. Campagne, die onlangs een Spice SE92 aankocht en uitkijkt naar zijn deelname aan de Le Mans Classic, was zeer tevreden met de tiende startpositie. Een olielekkage zorgde ervoor dat hij tijdens de race niet verder aan de auto kon wennen.

Senten-Images Dijon 2016-3247

De eerste race viel ten prooi aan Nathan Kinch met de zeldzame Lola T92/10. Achter hem finishten Katsu Kubota met de Nissan R90CK en Steve Tandy met een Spice SE90. De Japanner Kubota was in de tweede race de overwinnaar, vóór Michael Lyons met de Gebhardt C91 en vader en zoon France in een Porsche 962.

Senten-Images Dijon 2016-4729

In de Sixtees Endurance maakte Olivier Hart voor het eerst zijn opwachting in de Cobra. Dat hij ermee overweg kon, bleek wel toen hij in verraderlijke omstandigheden zelfs sneller was dan vader David! In een spannende race moesten beiden Frank Stippler met de Bizzarrini in de laatste ronde voorbij laten, waardoor ze enorm trots samen op de derde trede mochten plaatsnemen.

Senten-Images Dijon 2016-5944

De grote overwinnaar was Christophe Van Riet die zijn Shelby Cobra als eerste over de finish bracht. Achter hen was er een mooie klasseoverwinning voor Ad van der Kroft in zijn Morgan en een tweede podiumplaats in de klasse voor Jan Gijzen in de Lotus Elite.

Senten-Images Dijon 2016-6185

In de GTS11-klasse werd op zaterdagavond het podium uitgesteld, omdat er nog een onderzoek liep naar Van Duijvendijk en Pandelaar met de Porsche 911. Zij verloren hun positie als snelste Porsche 911 door een tijdstraf. Daardoor werden ze als tiende in hun klasse geklasseerd.

Senten-Images Dijon 2016-4286

De beide races om de Nastro Rosso Trofeo kenden hetzelfde podium als tijdens de Spa Classic enkele weken geleden. Waar Jan Gijzen met zijn Ferrari in de eerste race nog op een nette vierde positie eindigde, moest hij tijdens de tweede race in de zesde ronde de strijd staken. Vincent Gaye (Ferrari 275 GTB/C) won, vóór Guillermo Fierro (Maserati T60 Birdcage) en Lukas Halusa (Ferrari 250 Breadvan).

Senten-Images Dijon 2016-4486

Steve Soper pakte samen met David Cuff in de Lotus Cortina de overwinning in de eerste van twee U2TC-races. In de tweede race kwamen beide heren niet verder dan de vijfde positie. Het duo Furiani/Stippler, dat in race 1 nog de derde trede van het podium mocht bestijgen, won de tweede race met hun Alfa Romeo Giulia Sprint GTA.

Senten-Images Dijon 2016-4244

De Trophee Legende was als invitatieklasse aanwezig op het circuit van Dijon-Prénois: een prachtige pre-war-raceklasse waarvan we diverse rijders komende zomer zullen terugzien op de Historic Grand Prix in Zandvoort. Christian Traber was in beide races de snelste met zijn Talbot Lago uit 1939 gevolgd door Lukas Halusa met een Bugatti T35C uit 1927 en Jean-Marc Laffont met een twee jaar jongere Bugatti T35B. In de tweede race moest Laffont zijn derde positie opgeven ten faveure van de Duitser Peter Mulder met zijn BMW 328 uit 1938.

Senten-Images Dijon 2016-5120

Formule Junior was de tweede invite op de GP de L'age d'Or. Zij verreden twee races, die beide keren hetzelfde podium opleverden: Robin Longdon (Lola Mk2) won twee maal voor Jon Goddard-Watts (Bond) en Mark Woodhouse (Elva 100). Achter de top-drie was het Floris Jan de Hekker die met zijn Rayberg FJ uit 1959 in de eerste race zijn 14e kwalificatiepositie wist te handhaven. Een sterke tweede race van de Nederlander resulteerde in een mooie negende positie.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet