Retro

Retro 1989: Interim-circuit brengt leven in de brouwerij op Zandvoort

480 voros

Een hele hete augustus maand lang werd er volop geracet op het nieuwe "interim"-circuit van Zandvoort. Er waren klachten dat de races op het korte circuit na enkele ronden waren verworden tot een geestdodende optocht. Pas tijdens het Racing Day-weekend van 20 augustus kwam er eindelijk leven in de brouwerij. Dankzij de 1-uurs race voor productiewagens, compleet met spectaculair pitswerk. In de Euroserie Opel Lotus-race werd door een aantal rijders pas echt het ouderwetse breekijzer gehanteerd. Een week eerder reden de Lotussen ook rond op Zandvoort voor de Benelux-titel tijdens het ADAC-weekend met Frans Vörös als grote pechvogel.

Tekst: Matthé IJzerman en Gerrie Hoekstra (Bron Auto & Sport)
Foto's: Gerrie Hoekstra

480 start-opel-voros


Benelux Opel Lotus/ADAC Festival: De pech van Frans
Voor Frans Vörös verloopt het huidige raceseizoen verre van ideaal. De protégé van Jan Lammers zou in zijn derde jaar Opel-Lotus zo langzamerhand de vruchten moeten plukken van de opgedane ervaringen, maar het wil bij hem maar niet lukken. Neem nou de Benelux-race tijdens het ADAC-weekend. Zomaar op kop terwijl teamgenoot Peter Kox geen vuist kon maken. Met daarachter nog eens de snelle jongens als Neto, de Christofaro en Lavato. Maar halverwege de race moest de Zandvoorter al gas terugnemen en uiteindelijk werd zijn overwinning om zeep geholpen door een lekke achterband. Uitgerekend in het jaar waarin het voor hem erop of eronder is zit alles, door technische euvels en 4 lekke banden, tegen.

De race
Peter Kox drukte na de start de wielen van zijn wagen meteen tegen die van trainingssnelste Eduar Merhy Neto. Die vloog door de actie niet alleen een stukje door de lucht, maar was meteen zo door Kox geïntimideerd dat hij zich in een later stadium nog een keer vergaloppeerde en in de Nissan-bocht strandde.

480 voros-kox

Vörös had inmiddels ten volle geprofiteerd van de schermutselingen tussen Kox en Neto en nam de leiding. Al na tien van de totaal 25 ronden moest hij de teugels laten vieren door een langzaam leeglopende achterband en nadat die plotseling van de velg schoot, moest hij wel de pits in.

480 lekke-band-frans
De pech van Frans Vörös kan nauwelijks treffender in beeld worden gebracht.

Uitgerust met een nieuw exemplaar wist hij nog een vierde plaats te redden. Kox spon intussen garen bij de pech van zijn teamgenoot en won de race, ruim voor Patrick Dewulf, Eduard Neto en zijn beide teamgenoten Paulo de Christofaro en Stefano Lovato deden toch goede zaken door alvast terrein te verkennen met het oog op de Eurorace van 20 augustus, de Deen Henrik Larsen was de opvallende afwezige.

480 peter-kox
Winnaar Peter Kox
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet