Retro diversen

Retro: 50 Jaar Formule Vee in stijl gevierd op de Norisring

87b1132cbae10a1d7abb0b9d1330946c
50 jaar later: Formule Vee op de Norisring

Twee jaar geleden werd in Daytona al het 50-jarig bestaan van de Formule Vee als klasse gevierd, maar afgelopen weekeinde deed de Formel Vau-Vereinigung het op de Norisring nog eens dunnetjes over. In het kader van het DTM-weekeinde werd gevierd dat het een halve eeuw geleden was dat de formulewagenklasse ook in Duitsland zijn opwachting maakte. Op 4 juli 1965 reed de Formel Vau voor het eerst een race in Europa, en wel op de Norisring, nadat Porsche-sport- en PR-directeur Huschke von Hanstein de Formule Vee in de VS had ontdekt en een aantal auto's naar Europa liet overkomen. Om reclame te maken waren er al demonstraties geweest met de auto's, bestuurd door Porsche-fabriekscoureurs als Gerhard Mitter, tijdens enkele bergklimwedstrijden, ondermeer die van Rossfeld. Via de 'Formel Vau Europa e.V.' werd de basis gelegd voor wat later Volkswagen Motorsport werd, met de talloze successen in Formule 3, rally-raids en het WK Rally. Een halve eeuw na de première op de Norisring zijn het enthousiaste liefhebbers, die met eigen middelen en veel passie en energie de Formule Vee levend houden. Dat leverde op de Norisring vele fraaie beelden op, natuurlijk met commentaar van niemand minder dan Rainer Braun, die het allemaal van nabij meemaakte.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling, Rebocar

4839135a8cc7fea52ad12ce48116669d
Geen grote trailers en hospitality-tenten, maar gewoon basic: het rennerskwartier van de Formule Vee op de Norisring.

IMG 9851
Allemaal bij elkaar in lange tenten.

IMG 9828
Kurt 'Master' Bergmann, een absolute Formule Vee-legende, is inmiddels 86, maar laat zich geen enkele gelegenheid ontgaan om met vrienden van vroeger herinneringen op te halen. Als constructeur was hij de stuwende kracht achter de Kaimann-Formule Vee en stond hij aan de basis van de carrière van latere wereldkampioenen als Niki Lauda en Keke Rosberg.

IMG 9857
En als een van die jonge rijders, zoals hier de Oostenrijker Alfred Przihoda (ook al ver in de vijftig) de afsteling niet helemaal voor elkaar krijgt, helpt 'Master' Bergmann natuurlijk graag met technische adviezen.

IMG 9869
De vroegste exponenten van de Formule Vee waren de 'Beach' en Formcars. Mooi? Mwa... Maar wel leuk.

147936309996b069df7c3e301ae0f4e2
Op zaterdag werd de geplande demonstratie van een halfuur helaas gereduceerd tot twee ronden vanwege een enorme stortbui. Had men tien minuten gewacht, dan was de baan weliswaar nat geweest, maar hadden de deelnemers in ieder geval kunnen rijden...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet