Retro

Retro 1989: Coureurs nemen met spektakel afscheid van circuit Zandvoort in oude vorm

480 bos-uit-kleur

Het huidige circuit van Zandvoort was voor de laatste keer het strijdtoneel van de autocoureurs. De bulldozers maken de piste onbruikbaar en het Vendorado vakantiepark kan daardoor verder uitgebouwd worden. Het circuit maakt binnenkort plaats voor een verkort interim-circuit. Maar het laatste weekend ging in ieder geval niet onopgemerkt voorbij. Was het niet dat Renault zich als sponsor van dit evenement had opgeworpen, dan hadden velen van ons waarschijnlijk nooit de Europa Cup nieuwe stijl gezien. En dat zou zonde zijn geweest, omdat in tegenstelling tot voorgaande jaren toen er met de Alpines werd gereden, de race niet uitmondde in een saaie optocht. De rijders gaven weer de doorslag en zo zou het ook moeten zijn. En dus streed ook Michael Bleekemolen weer mee op het voorste plan.


Tekst: Matthé IJzerman en Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra

480 michael-spoiler
Michael Bleekemolen lag derde maar verloor een voorspoiler en kon vervolgens de auto nauwelijks meer op de baan houden.

Europa Cup Renault 21
Joël Gouhier en drievoudig kampioen Massimo Sigala deelden de eerste startrij. De Italiaan kwam door teveel wielspin slecht weg bij de start en moest Gouhier voor zich dulden. Michael Bleekemolen nestelde zich achter Wolgang Schütz op een vierde plaats. Dat werd al snel een derde plaats, want Schütz viel steeds verder terug. Intussen wist het leidende duo een flinke voorsprong op te bouwen, maar in de zesde ronde werd dit voordeel teniet gedaan, door neutralisatie van de wedstrijd.

480 botsing-renaults

480 brand-renault-1

480 brand-blussen

Schütz was er in de Tarzanbocht door Fabio Santaniello naast gezet, waarna zijn auto vlam vatte door het vrijkomen van benzine in de motorruimte. Door het koelbloedige optreden van de Duitser en de snelle hulp van de baanposten bleef de schade beperkt en kon het veld na twee ronden de draad weer oppakken. Opnieuw pakte Sigala de leiding, ditmaal voor Heinz Becker, maar het veld bleef nu dicht bij elkaar. Becker kon geen vuist meer maken tegen Sigala die zijn vierde zege in even zoveel races pakte. Gouhier viel na een spin ver terug, maar eindigde na een sterke opmars toch nog als derde.

480 thibaut
Pierre-Alain Thibaut is in vele opzichten een opvallende debutant in de Europa Cup en eindigde op zijn Hollandse "thuiscircuit" als vierde.

Pierre-Alain Thibaut maakte gebruik van zijn kennis van het circuit en finishte op een sterke vierde plaats. Michael Bleekemolen streed aanvankelijk in de kopgroep mee, maar kende opnieuw pech. Op het rechte eind verloor hij een deel van zijn voorspoiler, waardoor zijn auto geen neerwaartse druk meer op de aangedreven voorwielen had. Na een goede training, waarin hij de derde tijd neerzette, eindigde hij als veertiende.

480 twee-wielen
Voor de laatste keer springend over de curbes van de Panoramabocht.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet