NK Historische Toerwagens & GT's

Retro: Glad asfalt en beslagen ramen op Spa-Francorchamps

Spa 2 -Senten- Images NL

Volop afwisseling in het NK HTGT: Austin Healey voor Alpine Renault en MG.

De Spa Summer Classic is inmiddels een vaste halte voor het Nederlands Kampioenschap voor historische toerwagens en GT's. Summer Classic of niet, in de Ardennen wil het ook 's zomers nog wel eens vochtig zijn. Op vrijdag en zaterdag viel het mee, maar was het desondanks glad door een fors aantal lekkages.

Tekst en foto's: PR

Spa 1 - Senten- Images NL

Rainer Vorköper won de eerste race overtuigend in zijn Jaguar E-type low-drag

De Duitser Rainer Vorköper (Jaguar E-type low-drag) profiteerde van de drukte in de eerste bocht en nam in de zaterdagse race meteen een voorsprong op het ruim 50 auto's tellende veld. Armand Adriaans (Shelby Mustang) schoof door naar de tweede plaats nadat Norbert Gross (Ford Falcon) en Antony van den Oetelaar elkaar raakten. Van den Oetelaar wist desondanks de derde plek te behouden, totdat zijn Jaguar E-type na vier ronden stilviel zonder stroom. Martin Bijleveld lag nu derde in de Ford Falcon, maar werd voorbijgestreefd door Michiel Campagne in de Chevrolet Corvette. Inmiddels was de baan erg glad geworden door diverse lekkages van motorolie en koelvloeistof. Vorköper won de race. Campagne pakte kort voor het einde de tweede plaats over van Adriaans, terwijl de grote toerwagenklasse toch weer voor Gross was, die Bijleveld passeerde. Jos Stevens werd zesde in de kleine Lotus Elan.

Spa 4 - Senten- Images NL
Op zondag was het nat; Max Boodie (Ford Mustang) leidt hier de regendans

Kort voor de start van de tweede race begon het te regenen. De luchtvochtigheid was al de hele dag hoog en voor veel rijders waren beslagen ramen het voornaamste probleem. Adriaans was goed voorbereid op de omstandigheden en wist al snel een gaatje te slaan, terwijl Campagne de tweede plaats verspeelde aan Jaap van der Ende (Ford Falcon). Gross probeerde aan te haken maar verslikte zich in de gladde baan, en dat gaf Dirk Waaijenberg (Ford Falcon) en de sterk rijdende Michael Koel (Porsche 911) de kans om naar voren te komen. Na acht ronden glibberen had Adriaans nog een krappe 2,2 seconden voorsprong op oude rot Van der Ende toen de finishvlag viel. Waaijenberg werd derde, voor Campagne, Koel en de Britse gastrijder Jonathan Lewis, die zich met zijn kleine Mini Cooper als een vis in het water voelde.

Uitslag race 1:
1. Rainer Vorköper (Jaguar E-type low-drag) 2. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Stingray) 3. Armand Adriaans (Shelby Mustang) 4. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint) 5. Martin Bijleveld (Ford Falcon Sprint) 6. Jos Stevens (Lotus Elan 26R)

Uitslag race 2:
1. Armand Adriaans (Shelby Mustang) 2. Jaap van der Ende (Ford Falcon Sprint) 3. Dirk Waaijenberg (Ford Falcon Sprint) 4. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Stingray) 5. Michael Koel (Porsche 911) 6. Jonathan Lewis (Austin Cooper S)

De volgende races om het NK HTGT worden verreden op het TT-circuit van Assen op 12 en 13 juli

Spa 3 -Senten- Images NL
Jonathan Lewis was ongehoord snel in zijn kleine Austin Cooper S

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet