Retro

Retro: Pinksterraces 1988: De Cups stelen de show

480 renault duwen

Het Pinksterweekend 1988 stond vooral in het teken van de merkenraces. Met de Toyota Cup en de Benelux Cup Renault 5 GT Turbo waren al een paar vaste gasten op het circuit genoemd. De Opel-Lotus ging helaas aan de neus van de achtduizend bezoekers voorbij. Door organisatorische problemen tussen de promotor EFDA en het circuit kwam er van het nieuwe Benelux kampioenschap niets terecht. Dan Partell, die de Opel-Lotus klasse organiseerde, koos voor de lucratievere race in het Duitse kampioenschap.

480 opel lotus

Als alternatief werd er een soort tussenoplossing gekozen, met een race op zaterdag, die voor geen enkel kampioenschap telde. Slechts zeven wagens kwamen er aan de start, ook het Opel Dealer Team Holland was de grote afwezige. De Deen Hendrik Larson bleek de snelste van deze fake-race.


Tekst: Gerrie Hoekstra en Matthé IJzerman
Bron: Auto en Sport juli 1988
Foto's: Gerrie Hoekstra

480 toyota duw

Toyota Cup
Heel wat spektakel weer bij de Toyota Starlets. Nieuwkomer Peter Kot maakte zich niet geliefd door, zonder remmen, zijn Starlet in de zijkant van John Vos te laten lopen. Evert Bolderheij kon aan kop ontsnappen en sloot een pact met Jan Scholten om er samen vandoor te gaan. Scholten moest echter met een defecte motor opgeven en Bolderheij ging er vervolgens vandoor met Michael Vacirca, die door een defecte uitlaat veel meer extra vermogen had. Vacirca kwam als eerste over de finish nadat hij door flink te duwen Bolderheij in de laatste ronde wist te verschalken. De 21-jarige Vacirca werd naderhand gediskwalificeerd vanwege zijn kapotte uitlaat. Deze talentvolle rijder heeft zeker de mogelijkheden om hogerop te komen en heeft in Ronald van der Zande een manager die hem verder kan helpen. John Vos werd tweede voor een sterk rijdende Martin van Bourgondiën. Jaap van der Ende viel uit nadat in het Scheivlak ineens een wiel zijn eigen weg koos. Ook Frans Verschuur maakte het nodige mee toen zijn Starlet in de Panoramabocht ineens in het stuurslot vloog en zijn handrem grote schade wist te voorkomen.

Reacties

  • 3
  • 0
   
  Michael Drost 27 mei 2013 13:53

  Mooi artikel over 'andere tijden'! 8.000 bezoekers!!

  • 0
  • 9
   
  Paul Smulders 27 mei 2013 15:53

  Slechts 1 (één) mager fotootje van de Formule Ford 1600 ... ik ben zwaar ontgoocheld ... :( Kan je nog beter helemaal niets schrijven ... !

  • 2
  • 1
   
  Edwin de Jong 27 mei 2013 16:44

  Oef... Ik kan me dit nog goed herinneren. Met name de koprol van de Vries! Zijn moeder was in alle staten ;-)

  • 4
  • 0
   
  Dirk 27 mei 2013 17:01

  Dit vind ik toch een van de mooiste rubrieken op Autosport.nl ik zou nog wel meer van die oude race uitslagen willen zien, staan die nergens online?

  • 5
  • 0
   
  Tom Coronel 28 mei 2013 07:39

  Die gele renault die dwars staat op de neus is mijn broer Raymond mijn broer. In die tijd was ik monteur.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet