Retro

Retro: Pinksterraces 1988: De Cups stelen de show

480 renault duwen

Het Pinksterweekend 1988 stond vooral in het teken van de merkenraces. Met de Toyota Cup en de Benelux Cup Renault 5 GT Turbo waren al een paar vaste gasten op het circuit genoemd. De Opel-Lotus ging helaas aan de neus van de achtduizend bezoekers voorbij. Door organisatorische problemen tussen de promotor EFDA en het circuit kwam er van het nieuwe Benelux kampioenschap niets terecht. Dan Partell, die de Opel-Lotus klasse organiseerde, koos voor de lucratievere race in het Duitse kampioenschap.

480 opel lotus

Als alternatief werd er een soort tussenoplossing gekozen, met een race op zaterdag, die voor geen enkel kampioenschap telde. Slechts zeven wagens kwamen er aan de start, ook het Opel Dealer Team Holland was de grote afwezige. De Deen Hendrik Larson bleek de snelste van deze fake-race.


Tekst: Gerrie Hoekstra en Matthé IJzerman
Bron: Auto en Sport juli 1988
Foto's: Gerrie Hoekstra

480 toyota duw

Toyota Cup
Heel wat spektakel weer bij de Toyota Starlets. Nieuwkomer Peter Kot maakte zich niet geliefd door, zonder remmen, zijn Starlet in de zijkant van John Vos te laten lopen. Evert Bolderheij kon aan kop ontsnappen en sloot een pact met Jan Scholten om er samen vandoor te gaan. Scholten moest echter met een defecte motor opgeven en Bolderheij ging er vervolgens vandoor met Michael Vacirca, die door een defecte uitlaat veel meer extra vermogen had. Vacirca kwam als eerste over de finish nadat hij door flink te duwen Bolderheij in de laatste ronde wist te verschalken. De 21-jarige Vacirca werd naderhand gediskwalificeerd vanwege zijn kapotte uitlaat. Deze talentvolle rijder heeft zeker de mogelijkheden om hogerop te komen en heeft in Ronald van der Zande een manager die hem verder kan helpen. John Vos werd tweede voor een sterk rijdende Martin van Bourgondiën. Jaap van der Ende viel uit nadat in het Scheivlak ineens een wiel zijn eigen weg koos. Ook Frans Verschuur maakte het nodige mee toen zijn Starlet in de Panoramabocht ineens in het stuurslot vloog en zijn handrem grote schade wist te voorkomen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet