Retro

Retro: 1988 Paasraces 25 jaar geleden. Volle startvelden en veel spanning

480_hin_kleur

Veel onzekerheden 25 jaar geleden bij het begin van het raceseizoen. Ligt de Gerlachbocht er nog of wordt er meteen linksaf geslagen naar de gekortwiekte Hunzerug. Zal de nieuwe directie van het Circuit Park Zandvoort, onder leiding van Peter Holm, erin slagen om draagkrachtige sponsors naar het circuit te leiden? En zullen de wedstrijdleiding, de sportcommissarissen, de TC en het CAR de zaken in goede banen weten te leiden? Eén ding is zeker, de opening van het nieuwe raceseizoen, op een onveranderde baan, mocht er zijn. Honderden coureurs, waaronder een groot aantal nieuwkomers, waren op hun paasbest naar Zandvoort gekomen. Voor de vele toeschouwers werd het in ieder geval een puike tweede Paasdag.


Tekst: Gerrie Hoekstra
(bron Auto&Sport - Matthé IJzerman, Koen Wyckmans en Hubert Winckers)
Foto’s: Gerrie Hoekstra


Benelux Cup Renault 5 Elf Turbo
In 1977 kwamen de populaire “vijfjes” voor de laatste keer in Benelux-verband in “Cup”-actie. Bijna 11 jaar later was er weer een Benelux ontmoeting met de ondertussen tot GT turbo, geëvolueerde “vijf”.

480_rijders_renault_cup

Met twintig Nederlanders, achttien Belgen en twee Luxemburgers moet deze nieuwe combinatie borg staan voor spectaculaire en dus spannende races op Zandvoort, Zolder, Colmarberg, Brussel en Paul Ricard. De eerste ontmoeting tijdens Pasen groeide uit tot een Nederlandse overheersing. De Nederlanders hadden het reglement beter gelezen dan hun buitenlandse opponenten. “Poleman Pierre-Alain Thibaut was de enige kansvolle Belg, maar hij werd in leidende positie het slachtoffer van een veel besproken aanrijding met de Nederlander Frank Caron.

480_crash_thibaut

De race stond na het incident dan ook in het teken van een Nederlands onderonsje met Caron, Jan Scholten, Jip Coronel, Frans Verschuur en junior-winnaar Hendrik Jan de Vries. Niemand ging achteraf klagen over de aanrijding tussen Caron en Thibaut in de Gerlachbocht.

480_caron_actie
Frank Caron in actie

Het was op basis van het rapport van de baan- en sportcommissarissen dat Caron door de wedstrijdleiding werd verhoord en schuldig bevonden van onsportief rijgedrag. Caron verloor zijn zege aan Jan Scholten voor Jip Coronel en derde man Frans Verschuur.

480_crash_renault
Veel schade voor coureur Gunsing die zijn Renault in de banden van de Gerlach parkeerde

De Belgen hadden bij de volgende race op Zolder hun zaakjes veel beter onder controle. Pierre-Alain Thibaut nam wraak en won de wedstrijd voor Valentin Simons en Frank Caron, die naast het verlies van zijn eerste plaats op Zandvoort ook een voorwaardelijke straf kreeg van drie maanden schorsing. Pas op plaats zes was de tweede Nederlander Hendrik-Jan de Vries te vinden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet