Retro

Retro 1987: Publiek op de banken tijdens opwindende Pinksterraces

480_start_ff2000

We gaan terug naar de Pinksterraces van 1987 waarbij in de Toyota Starlet Cup de stukken in het rond vlogen en het vele publiek op de banken stond. Het Europese kampioenschap in de FF2000 was het absolute hoogtepunt van de tweede Pinksterdag met een ontketende J.J. Lehto en een fantastische show van Allard Kalff.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Matthé IJzerman
Foto's: Gerrie Hoekstra

Het weekend begon slecht voor Allard Kalff met een geëxplodeerde accu in de eerste training. In de tweede training explodeerde de getergde Kalff zelf door naar de snelste tijd te rijden. Goed voor een derde startplaats en twee rijen voor zijn kollega Marlboro-rijder Gerald van Uitert. De Dongenaar maakte een miserabel weekend mee.

480_uitert_actie
Gerald van Uitert in actie.

Uitgerekend bij zijn enige optreden in Zandvoort dit jaar, dat nog eens extra luister werd bijgezet omdat zijn vader een kleine driehonderd zakenrelaties had uitgenodigd, liep zo ongeveer alles mis wat er mis kon lopen.Al in de vrije training op donderdag maakt hij angstige momenten mee toen bij hert aanremmen van de Tarzanbocht de wielophanging spontaan afbrak, waarop hij met daverend geweld de banden invloog. Zelf kwam hij er ongeschonden vanaf maar de Reynard was helemaal plat. Overuren werden er gemaakt bij het Pacific Team om een andere wagen op te bouwen, maar die was een klasse minder. Het zou voor Van Uitert allemaal weinig uitmaken.

480_uitert_sip
De blik van Gerald van Uitert zegt eigenlijk al meer dan voldoende.

Slechts een paar honderd meter had hij afgelegd toen hij in de Hugenholtzbocht de baan geblokkeerd zag door een gespinde Duitser Frank Kramer en het gaatje dat er restte was net te klein. Voor de Marlboro-rijder was de race meteen voorbij.

480_jjlehto
J.J. Lehto was voor iedereen te sterk.

Zijn teamgenoot J.J. Lehto had zich intussen bij de start laten verschalken door John Alcorn maar zette al snel orde op zaken en passeerde de Brit resoluut om vervolgens onbedreigd uit te rijden, gevolgd door de opvallend snelle Belg Arnoud Guiot.

480_kalff_voorop
Allard Kalff reed een fantastische race en wist John Alcorn nog net op tijd te verschalken.

Allard Kalff had zich intussen van zijn naaste belagers ontdaan en zat vervolgens Alcorn op zijn hielen. Hoe hard hij het ook probeerde, er was geen voorbij komen aan. Op het rechte stuk reed de Brit veel sneller en alleen in de bochten kon Allard weer bijkomen. Heel lang hield de Nederlander het publiek in spanning, tot hij precies in de voorlaatste ronde zijn tegenstander wist te verschalken.

480_peter_gerhards_ff2000

Peter Gerhards toonde intussen aan dat zijn opmerkelijke optreden bij de squadra’s slechts een opwarmer voor de FF2000 race was geweest want hij won bij de Dunlops 2000 met grote overmacht.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet