WRC

Rally – WRC: Panzerplatte opnieuw beslissend

Tanak 3

Zoals al zo vaak was ook dit jaar de beruchte Panzeplatte de scherprechter van de Rally van Duitsland. Bijna veertig kilometer rubber-vretend beton omlijst met metersdiepe hinkelsteinen zorgen altijd voor de nodige sensatie, dit jaar was geen uitzondering.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR, Red Bull Content Media Pool

Na een sterke openingsdag stond Ott Tanak als leider in het klassement voor een nieuwe uitdaging. Het is zijn eerste keer in Duitsland met de Toyota en de Rally van Duitsland kenmerkt zich door het bevatten van drie zeer verschillende soorten ondergronden. Eigenlijk zijn het drie wedstrijden in een, zoveel verschil zit er tussen de proeven. Op vrijdag bewees Tanak dat hij in de wijnranken en de landelijke proeven de snelste was, maar vandaag stond er totaal andere uitdaging op het menu, het militaire oefenterrein in Baumholder, de Panzerplatte.

Het moge inmiddels duideijk zijn, Tanak is een razendsnelle leerling. Op de eerste proef, de korte Arena variant klokt hij slechts de vijfde tijd. Daarna heeft hij echter door hoe hij de Toyota over de ruwe betonplaten moet jagen. Met ruim 38 kilometer is de volgende proef de langste van de rally. Deze voert eveneens over het militaire oefenterrein, maar is veel uitgestrekter en minder Mickey Mouse-achtig. Dani Sordo toont zijn asfaltspierballen door de proef te winnen, maar Tanak klokt de tweede tijd achter de Spanjaard en blijft rivaal Ogier 2,6 seconden voor.

Sordo
Dani Sordo toont zijn asfaltspierballen op de Panzerplatte

Op de landelijke proeven Freisen en Römerstrasse is het stuivertje wisselen tussen Tanak en Ogier, maar de Fransman slaagt er niet in dichterbij te komen. "Natuurlijk wil ik winnen, zeker gezien de stand in het kampioenschap. De auto voelt perfect en ik zit dicht tegen de limiet. Misschien moet ik nog iets dichter tegen de limiet aan, want het verschil met Ott is maar een heel klein beetje veranderd, in zijn voordeel bovendien... " Aldus de vijfvoudig wereldkampioen.

Ogier
Ogier moet de grenzen opzoeken om Tanak bij te blijven

Thierry Neuville blijft een opvallend moeizame rally rijden. Hij zakt in de loop van de dag zelfs terug naar plek vijf. Latvala en Sordo zijn in een titanengevecht beland, wat het gevoel oproept alsof we een decennium terug gaan in de tijd. Ze zijn de snelste van de dag en na de tweede doortocht over de Arena Panzerplatte zijn ze beide Neuville gepasseerd. De Belg zoekt naar oorzaken van zijn gebrek aan snelheid "De dempers staan wat te hard afgesteld, ik heb goed gereden dus we zouden mee moeten kunnen met het tempo..." zoekt hij naar antwoorden.

Latvala 1
Latvala dendert op de Panzerplatte Neuville voorbij

Na acht kilometer op de tweede keer Panzerplatte slaat het noodlot toe voor Ogier. Hij rijdt lek en met nog dik 30 kilometer voor de boeg zit er niets andere op dan te stoppen om de band te wisselen. "Ik weet niet hoe het gebeurd is, ik reed dezelfde lijn als altijd, maar reed nu lek. Met alle stenen hier kan dat natuurlijk gebeuren, maar voor mijn kampioenschap is het niet echt een goede move". Dat laatste is zeker waar. Ogier verliest 1 minuut 43 op de proef en valt terug naar plek 9.

De malaise van Ogier zorgt ervoor dat Neuville toch een goede dag heeft. Hij sluit de dag als vierde af en de kans lijkt klein dat Sordo voor hem mag blijven van de Hyundai directie. Als Neuville er in slaagt om Lappi van zich af te houden kan hij zo toch een podiumplek bemachtigen, terwijl Ogier naar alle waarschijnlijkheid niet verder kan komen dan plek zes. P3 levert 15 punten op, P6 slechts 8.

Neuville
Ondanks een moeizaam weekend kan Neuville toch goede zaken doen voor het kampioenschap

Ott Tanak trekt zich weinig aan van de perikelen van de kampioenschapsleiders. Voor Finland leek hij alleen nog een theoretische kans op de titel te hebben, maar na zijn overwinning in Finland kan hij morgen een dubbelslag slaan en met rasse schreden dichterbij komen bij Neuville en Ogier misschien zelfs al passeren. Zo ver zal hij nog niet willen denken, eerst nog maar even de laatste drie proeven morgen volbrengen om zo zijn tweede overwinning in Duitsland binnen te halen.

Tanak 2
Niemand kan Tanak bijhouden de afgelopen twee wedstrijden

Stand na 15 van de 18 proeven:
1. Tanak-Jarveoja Toyota Yaris WRC 2.23.27,1
2 Sordo-del Barrio Hyundai i20 WRC +43,7
3. Latvala-Anttila Toyota Yaris WRC +44,5
4. Neuville-Gilsoul Hyundai i20 WRC +52,5
5. Lappi-Ferm Toyota Yaris WRC +58,8
6. Mikkelsen-Jaeger Hyundai i20 WRC +1.50,7
7. Ogier-Ingrassia Ford Fiesta WRC +1.51,2
8. Suninen-Markkula Ford Fiesta WRC +1.57,0
9. Ostberg-Eriksen Citroen C3 WRC +2.20,4
10. Breen-Martin Citroen C3 WRC +2.34,4
31. Vossen-Berkhof Ford Fiesta R5 +31.33,4
34. Bakkenes-Bakker Mitsubishi Lancer Evo X +35.07,7

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet