WRC

Rally - WRC: Tanak zet de toon in Duitsland

AP-1WM9Q7VMN2111 news

Na Ott Tanak's overwining in Finland werd het wereldkampioenschap een drieweg gevecht tussen hemzelf, regerend kampioen Ogier en de leider in het kampioenschap Thierry Neuville. Onze zuiderbuur leek lange tijd de sterkste, maar Tanak is met een sterke opmars bezig. Een opmars, die zich in Duitsland voort zet.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: Red Bull Content Media Pool

Tanak nam op donderdagavond direct het initiatief door de korte publieksproef in St. Wendel te winnen, maar Ogier sloeg vanochtend terug toe de rally eenmaal echt begon in de wijnranken. Het bleek slechts een speldenprik gezien de dominantie die Tanak vervolgens ten toon stelde. De Est won de resterende vijf proeven van de dag en sloot hem af met een voorsprong van ruim 12 seconden. Niet al te veel, maar het zal lastig worden om Tanak nog te achterhalen, zo moest ook Ogier erkennen "Onze nieuwe aero werkt hier goed en ik heb een goed gevoel met het chassis. Maar de combinatie van Tanak en Toyota is erg sterk..."

AP-1WM9NAWGD2111 news

Achter Tanak en Ogier rijdt Neuville een wat onopvallende wedstrijd. Hij kan het tempo vooraan duidelijk niet bijbenen, maar is ook een maatje te groot voor de mannen achter hem. Neuville sluit als derde af, op bijna een halve minuut van Tanak. "Ik heb op of dichtbij de limiet gereden, eigenlijk was het een goede dag. Alleen de tijden zijn er niet. We gaan zien of het morgen beter gaat, dat is een totaal andere dag dan vandaag, dus er valt nu nog weinig over te zeggen."

Het zal een test worden van de ontwikkeling van Neuville. Vorig seizoen stond hij ook aan de leiding van de kampioensstrijd in Duitsland. Toen vergaloppeerde hij zich op de Panzerplatte (ok, het was een minimaal foutje met maximale consequenties, maar toch), het wordt interessant om te zien of hij dit jaar het hoofd koel houdt en de belangrijke WK punten binnen weet te slepen.

AP-1WM6W3R8D2111 news

'Best of the rest' is Elfyn Evans. De Brit heeft tot op heden een moeizaam seizoen en had zijn zinnen gezet op een goed resultaat in Duitsland. Tot nu toe komt die wens uit. In een nek-aan-nek gevecht met Latvala is de M-Sport coureur aan het eind van de dag de bovenliggende partij, zei het met slechts 1 seconde voorsprong.

AP-1WM12EGCN2111 news

Dani Sordo keert weer terug in het Hyundai team en ligt zesde na de eerste dag. Het is voor hem zoeken naar ritme. De laatste keer dat de Spanjaard in actie kwam was in Portugal, in mei. Hij houdt Esapekka Lappi achter zich. De Fin verklaart zich nader "Het gaat goed op de schone delen, maar ik heb moeite om de limiet te vinden in de vuile bochten." Succes morgen op de Panzerplatte dan maar...

De top tien wordt vol gemaakt door Breen, Mikkelsen en Suninen. Mads Ostberg valt er net buiten. Een kapotte sensor op zijn C3 zorgt ervoor dat de motor telkens in 'safe mode' gaat waardoor Ostberg enige gelijkenissen met een oud omaatje vertoont bij enkele van zijn doorkomsten.

Henk Vossen en Henk Bakkenes reden de eerste dag van de rally ook uit. Met een 40e en 41e positie respectievelijk hebben ze bovendien een aardig onderling duel gaande.

Stand na 7 van de 18 proeven:
1. Tanak-Jarveoja Toyota Yaris WRC 59.22,6
2. Ogier-Ingrassia Ford Fiesta WRC +12,3
3. Neuville-Gilsoul Hyundai i20 WRC +27,4
4. Evans-Barritt Ford Fiesta WRC +37,8
5. Latvala-Anttila Toyota Yaris WRC +38,8
6. Sordo-del Barrio Hyundai i20 WRC +42,7
7. Lappi-Ferm Toyota Yaris WRC +42,8
8. Breen-Martin Citroen C3 WRC +58,0
9. Mikkelsen-Jaeger Hyundai i20 WRC +59,0
10. Suninen-Markkula Ford Fiesta WRC +1.21,4
40. Vossen-Berkhof Ford Fiesta R5 +13.41,9
41. Bakkenes-Bakker Mitsubishi Lancer Evo X +14,37.0

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet