WRC

Rally WRC Finland: Tänak titelkandidaat?

Aan de finish van de PowerStage brak er eindelijk een lach door bij Ott Tanak. De hele rally straalde hij een soort soevereiniteit, nee geen arrogantie, nee hij was gewoon iemand die alles onder controle had en zijn doel was heel duidelijk. Op eerste dag doet het even pijn dat ik vroeg moet starten, de tweede dag moe ik toeslaan en de deerde dag consolideren. Hij had het plan perfect uitgedacht en minstens net zo perfect uitgevoerd. Maar bij de PowerStage kwam toch de echte flamboyante sportman weer boven.

TGR 0012
Het Toyotateam viert feest, met in het midden links naast Tommi Mäkinen de president van Toyota Akira Toyoda.


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Na heroïsche gevechten bij zijn tegenstanders deed hij er nog een schepje bovenop. Hij vloog nog sneller en hoger over de legendarische heuvels van Ruuhimaki en hij won! Toen kwam zijn ware aard weer boven hij glom van trots. Het was de ontlading na een weekend van opperste concentratie dat op alle fronten goed was uit gekomen. Ott Tänak won dus de Neste Rally Finland en won er ook de PowerStage dat betekend dat hij het maximum aantal punten uit een wedstrijd kon bijschrijven en dat hij ineens weer aansluiting vond in de smalle topgroep. Is hij weer titelkandidaat. "We zullen het zien," is zijn laconieke antwoord op die vraag.

2052070-87hkwfap2o-whr
Na Tanak was Mads Ostberg de beste rijder in Finland

Spanning en drama op zondag
Het drama kwam halverwege de eerste proef van zondag. Esapekka Lappi ging iets harder dan hij in zijn notes had staan en brak daardoor uit, maakte een spin en knalde op een steen. Even later kwam hij lopend over de finish, lopend, een topvijf klassering in zijn thuisrally was verdampt. Verder stond de finale vooral in het teken van twee gevechten, die van titelkandIdaten Neuville en Ogier en de strijd om plek twee tussen Latvala en Østberg. Laten we met het laatste duel beginnen. Mads Østberg begon met een supertijd en was sneller dan Latvala. "Het is duidelijk," reageerde de Fin, Mads wil een gevecht, nou dat kan hij krijgen. De twee volgende proeven waren in het voordeel van de Fin. Østberg's voorsprong van 6,3 seconde was geslonken naar 2,5. "Ik heb je te pakken", moet Latvala gedacht hebben. Boordevol adrenaline begon hij aan de laatste proef. Na een bloedstollend snelle proef was de adrenaline bij Latvala nog niet op. Een brede lach over zijn gezicht toonde dat hij tevreden was over zijn prestatie. Hij was de snelste. Zijn hele lichaam trilde nog na, na deze uiterste inspanning. Østberg was de volgende. Zijn adrenaline niveau was net zo hoog als dat van zijn Finse tegenstander. Ook hij vloog over de proef met een snelheid die hij zelf niet voor mogelijk had gehouden. Hoog in de lucht vloog hij door het elektronisch oog van de tijdwaarneming. Dat oog stopte de klok 0,2 seconde eerder dan zojuist bij Latvala. Ook Østberg trilde over zijn hele lijf. "Ik ben zo bij, ik ben zo blij, ik ben zo blij". Dit waren bijna de enige woorden die hij kon uitbrengen. "Sneller dan Jari-Matti, ik ben zo blij." Zo ging hij nog even door, het was duidelijk na een hele moeilijke periode had hij zijn fabrieksstoeltje bij Citroën waar gemaakt en dat was voor de Noor maar zeker ook voor de Franse autobouwer een enorme en zeer welkome opsteker.

2018FINLAND FD 210 Neuville verloor een aantal punten maar kon tevreden zijn met het resultaat

We zouden het bijna vergeten maar even later vloog er weer een auto door het oog. Het was opnieuw een Toyota. Deze Yaris is de handen van Ott Tänak stopte de klok nog een halve seconde eerder. Alle reden voor de Est om een feestje te vieren, meevierders, behalve natuurlijk navigator Martin Jarveoja, waren teambaas Tommi Makinnen en Akiro Toyoda de president van Toyota die een paar jaar geleden ook in Finland was. Toen stelde hij Tommi Makinen aan als de leider van het project om de grootste autofabrikant naar het WRC te brengen. Nu wilde hij meedelen in het succes en kwam gedurende het weekend, ook voor het team, enigszins onverwacht het servicepark op fietsen. Hij stond naast de auto toen die over de finish was gereden en was, na Tommi Mäkinen, de eerste die het team mocht feliciteren. Later op het podium waar twee van 'zijn' auto's tonden werd hij beloond met een uitgebreide champagne douche. Maar die kon de spontane lach niet van zijn gezicht vegen.

NK2018008102
Uitdager Sebastien Ogier won wel wat punten op Neuville maar had gemengde gevoelens.

We zouden het haast vergeten maar er was nog een gevecht gaande. Ogier en Neuville waren hier de tegenstanders. Uiteindelijk was Ogier de winnaar maar het leverde hem nog niet voldoende op. Eerst had Elfyn Evans hem al laten passeren later maakte ook Teemu Suninen een 'inklokfout' maar het maximale aantal punten uit de PowerStage zat er niet in voor de Fransman. Hij had een moeilijk weekend en kon de vernieuwde Ford nog niet geheel naar zijn hand zetten. Hij deed er alles aan, vlak voor zijn landing na de PowerStage sprong vlogen er zelfs allerlei onderdelen van zijn 'aeropack' van de auto maar hij was net iets langzamer dan Neuville. De laatste haalde nog twee punten uit zijn run over de Powerstage stond met lege handen door zijn zesde tijd. Alleen de eerste vijf rijders krijgen de extra punten. Ondanks een lastig weekend (ook voor Neuville) kon de Belg toch tevreden zijn. Zijn voorsprong van 27 punten slonk weliswaar naar 21 punten. Als we in overweging nemen dat Finland niet zijn rally is kan de rest van het seizoen met enig vertrouwen tegemoet zien. Maar er zijn nog vijf rally's en inmiddels heeft ook Tanak weer gemeld in het rijtje van mogelijke winnaars, dus er valt nog voldoende te beleven in het laatste deel van het seizoen. De Deutschland rally (de volgende ronde) is al weer over een kleine drie weken (16 augustus). Voor Nederlandse en Belgische fans die het allemaal wel eens van nabij willen bekijken: de Bostalsee, waar het hoofdkwartier van de Rally is ingericht ligt maar een paar uurtjes rijden.

Voorlopige einduitslag Neste Rally Finland
1. Ott Tänak / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 2:35:18.1
2. Mads Østberg / Torstein Eriksen (Citroen C3 WRC) +32.7
3. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +35.5
4. Hayden Paddon / Sebastian Marshal (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:35.6
5. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +2:15.0
6. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +2:19.2
7. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +2:29.5
8. Craig Breen / Scott Martin (Citroen C3 WRC) +3:08.4
9. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +3:51.8
10. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +8:37.4

Tussenstand FIA World Rally kampioenschap voor rijders
1. Thierry Neuville - 153
2. Sébastien Ogier - 132
3. Ott Tänak - 107
4. Esapekka Lappi - 70
5. Dani Sordo - 60
6. Andreas Mikkelsen - 57
7. Jari-Matti Latvala - 55
8. Elfyn Evans - 52
9. Mads Østberg - 48
10. Kris Meeke - 43

Tussenstand FIA World Rally kampioenschap voor constructeurs:
1. Hyundai Motorsport - 228
2. M-Sport Ford World Rally Team - 202
3. Toyota Gazoo Racing WRC - 201
4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team - 153
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet