WRC

Rally WRC Portugal: Neuville heer en meester

De aspiraties van Sebastien Ogier om dit jaar opnieuw kampioen te worden liepen zondag in Portugal flink wat averij op. Zijn aartsrivaal Thierry Neuville reed een uitstekende wedstrijd en profiteerde maximaal van het zeldzame foutje van Ogier.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

2018PORTUGAL FD 361
De winst in Portugal brengt Thierry Neuville weer aan kop van het kampioenschap


Bale gate
Zaterdag avond begon de thriller met de mededeling van de stewards dat Dani Sordo 10 seconden straf had opgelopen omdat hij op vrijdag een strobaal had aangeraakt op de proef in de straten van Porto, daardoor zakte hij een plaatsje in het klassement ten gunste van Esapekka Lappi. De strijd om plek vier was dus weer helemaal open. Met zijn winst op de PowerStage verstevigt Lappi zijn vierde plek. Maar dan komen de stewards weer tevoorschijn. Na het Ogier incident in Mexico lijken de dames en heren stewards een hevige strijd te voeren tegen het aanraken van chicanes in proeven door se straten van een stad. Maar in ieder geval wordt ook Lappi gestraft. Hij blijkt in de tweede run van de zelfde proef ook een strobaal te hebben geraakt. Conclusie tien strafseconden. De enthousiaste Fin zakt daardoor weer een plaatsje. Regels zijn regels dat vinden wij ook. Maar om nu voor iedere aanraking van een strobaal een straf op te leggen gaat ons iets te ver.

TGR 0006
Esapekka Lappi was de snelste Toyotaman en won de PowerStage maar voor het team was het niet zo'n goed weekend met het uitvallen van Ott Tanak en Latvala. De laatste kwam weliswaar terug via Rally 2 maar dat kon de pil niet vergulden.


GD18WRC06POR1672
Elfyn Evans had zichzelf weer terug gevonden en kwam na een aantal teleurstellende wedstrijden weer terug met een tweede plek overall

Intussen gaat de wedstrijd natuurlijk gewoon door. Ogier is het snelste op de eerste doorkomst in Fafe een goede voorbereiding voor de tweede run als de proef PowerStage is. Latvala toont nog even dat hij echt snel is, maar het zijn vooral Suninen en Lappi die zich manifesteren. Uiteindelijk is Lappi winnaar van de dag, hij pakt de winst op de PowerStage en de vijf extra kampioenspunten die daarbij horen. Ogier sluit een voor hem slecht weekend af met een achtste plek. Het team besloot toen de Fiesta te laten uitvallen om zodoende wat meer speelruimte te hebben met het gebruik van een aantal specifieke onderdelen in de volgende rally's. Toch was het voor het Britse team geen slecht weekend. Elfyn Evans was eindelijk weer eens goed op dreef en werd tweede. De jonge rekruut Teemu Suninen reed ook heel sterk en werd derde zijn eerst podium in een WRC rally. Toch een dubbel podium dus voor M-Sport.

2005715-i3soldtvv2-whr
Mads Østberg was het enige lichtpuntje in de Citroenstal Met weinig ervaring in de C3 reed hij toch een goede wedstrijd en was hij zelfs de hoogst geklasseerde Citroën rijder. Wel verontschuldigde hij zich bij de fans. "Ik heb op Fafe niet zo ver gesprongen, ik wilde de auto heel houden voor het team..."


Voor Citroën bracht Portugal niet het verwachte succes. Met name het uitvallen van Meeke was een zware domper. De zesde en zevende plek voor Ostberg en Breen konden daar geen verandering in brengen.

2018PORTUGAL HEM 286

Neuville grote winnaar
Thierry Neuville reed een uitstekende wedstrijd. In de loop van het evenement reed hij een uiteindelijk beslissende voorsprong bij elkaar. Hij toonde zijn dominantie nog eens door op de PowerStage een tweede tijd te rijden. Hij voelde zich zo goed dat hij ook op de laatste proef durfde aan te vallen en met succes dus. Voor de wedstrijd kijk hij tegen een achterstand van 10 punten aan. Na Portugal was het een voorsprong van 19 punten. Vorig jaar in Finland maakte Ogier ook een foutje, waardoor hij niet scoorde, toen kon de Belg niet profiteren. Nu deed ij dat wel. Ogier moet nu aan de bak om de Belg weer te verschalken. Aan de andere kant moet Neuville nu ook weer als eerste starten in Sardinië. Het kampioenschap van 2018 blijft hierdoor wel erg interessant.

Voorlopige einduitslag Vodafone Rally de Portugal 2018

1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 3:49:46.6
2. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +40.0
3. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +47.3
4. Dani Sordo / Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:00.9
5. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +1:04.7
6. Mads Østberg / Torstein Eriksen (Citroen DS3 WRC) +3:33.5
7. Craig Breen / Scott Martin (Citroen DS3 WRC) +5:23.0
8. Pontus Tidemand / Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) +14:10.8
9. Lukasz Pieniazek / Przemyslaw Mazur (Skoda Fabia R5) +16:17.3
10. Stephane Lefebvre / Gabin Moreau (Citroen C3 R5) +16:34.3

Tussenstand Wereldkampioenschap Rally voor rijders:
1. Thierry Neuville - 119
2. Sébastien Ogier - 100
3. Ott Tänak - 72
4. Dani Sordo - 60
5. Esapekka Lappi - 55
6. Andreas Mikkelsen - 54
7. Elfyn Evans - 45
8. Kris Meeke - 43
9. Jari-Matti Latvala - 31
10. Craig Breen - 26
11. Teemu Suninen - 23

Tussenstand Wereldkampioenschap Rally voor constructeurs:
1. Hyundai Motorsport - 175
2. M-Sport Ford World Rally Team - 162
3. Toyota Gazoo Racing WRC - 140
4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team - 111
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet